Vanatorul Tiriac

Apropo.ro / 20.03.2002, 09:43
Vanatorul Tiriac
Presedintele COR a concesionat la începutul anului fostul teren de vînatoare al lui Nicolae Ceausescu din Almasu Mare, care se întinde pe o suprafata de 1.340 de hectare În decembrie 2001, Tiriac a început sa se intereseze de terenurile unde vînase pe vremuri, în compania fostului

Presedintele COR a concesionat la începutul anului fostul teren de vînatoare al lui Nicolae Ceausescu din Almasu Mare, care se întinde pe o suprafata de 1.340 de hectare

În decembrie 2001, Tiriac a început sa se intereseze de terenurile unde vînase pe vremuri, în compania fostului prim-ministru comunist Ion Gheorghe Maurer. Au urmat negocierile, în mare secret, si licitatiile. În 21 ianuarie 2002, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Salaj a concesionat dreptul de gestionare a fondului de vînatoare din localitatea Almasu Mare singurului ofertant, Asociatia de Vînatoare si Pescuit Sportiv „Zimbrul” Bucuresti.

Aceasta este patronata de Robert Raduta, partener de afaceri al lui Ion Tiriac, care va controla astfel fondul cinegetic pe o suprafata de 1.340 de hectare de teren. Durata contractului este nelimitata, iar pe fostul domeniu de vînatoare al lui Nicolae Ceausescu din Almasu Mare (jud. Salaj) va functiona primul centru din România pentru gospodarirea intensiva a vînatului.

Lucian Dinca a fost padurar în vremea lui Ion Gheorghe Maurer. Era vînatorul preferat al acestuia si pastreaza cu sfintenie fotografiile facute în timpul opulentelor vînatori la care participa nomenclatura comunista. Timp de 25 de ani, el a organizat vînatorile lui Nicolae Ceausescu si ale lui Ion Gheorghe Maurer, omul care a condus cinci guverne succesive ale României, între 1961 si 1974.

Dinca are aproape 73 de ani si mai toata viata a locuit la Brasov. Au trecut 42 de ani de la prima întîlnire cu Ceausescu, petrecuta la Gheorgheni, în judetul Harghita. Acolo avea sa-l cunoasca si pe Ion Tiriac, la o vînatoare a lui Maurer. Sportivul de atunci fusese remarcat de primul ministru pe la mijlocul anilor ’60. Apoi a devenit protejatul lui.

„Botezat” de Maurer cu o nuia de alun

Botezul unui vînator are loc cînd acesta împusca pentru prima data un animal dintr-o anumita specie. Atunci, trofeul si „novicele” sînt loviti pe spate cu o nuia de alun. „Maurer a fost lui Tiriac, cînd acesta a împuscat un lup urias. A fost veselie mare. Toata lumea îi spunea tenismanului , pentru ca facuse armata la Pompieri. Se glumea pe seama lui din acest motiv. Eu nu prea ma bagam în vorba. Orice mi-ar fi spus Maurer si invitatii lui, eu dadeam aprobator din cap. Erau prea multe urechi în jur”, marturiseste Dinca.

Prin anii ’80, Tiriac a hotarît sa ramîna în strainatate. „Cineva îi soptise ca ar fi bine sa nu se mai întoarca. Prin Germania s-a laudat cu talentele lui de vînator, folosind o fotografie pe care eu i-am facut-o”. Poza de la „botezul” lui Tiriac s-a pastrat pîna în ziua de astazi datorita colectiei lui Dinca. Fotografiile le tine ascunse într-un geamantan mare si le arata cu mare zgîrcenie. Pe Tiriac l-a vazut ultima data în 1990, cînd acesta l-a vizitat la Brasov.

„Burghezul” rosu

Ion Gheorghe Maurer era cunoscut pentru viata de lux pe care o ducea. Îi placeau vînatorile si bauturile scumpe, mai ales whisky-ul. A locuit mai bine de 30 de ani într-o superba vila cu 16 camere de pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti. Cît timp a stat în aceasta resedinta, n-a platit nimic pentru chirie, electricitate, întretinere, telefon sau celelalte utilitati. Cînd, în 1994, un tribunal a dispus sa evacueze vila, el le-a strigat executorilor ca nu va parasi locuinta.

„Cei care au dat acest verdict sînt judecatori cum sînt eu popa. Iliescu trebuie sa ma ajute acum, cum l-am ajutat si eu cînd a avut nevoie”, spunea fostul lider comunist. N-a fost auzit. A murit uitat, la vîrsta de 97 de ani, în 8 februarie 2000.

Printre cei mai bogati români în viata

Averea lui Ion Tiriac este estimata la aproximativ 70 de milioane de dolari. În România, el este presedintele societatii „Tiriac Holding Ltd.”, care include Banca „Ion Tiriac” si reprezentantele generale ale firmelor de automobile Mercedes si Ford. Este, de asemenea, dealer autorizat Hyundai si detine licente de la concernele de închirieri de masini Avis si Hertz. Holdingul sau mai cuprinde o societate de asigurari si una de servicii aviatice. Tiriac e singurul investitor român la Metro si e asociat în România al reprezentantelor Daimler Benz, Lufthansa, Siemens si Mobil Oil.

Exmatriculat la 15 ani

Ion Tiriac s-a nascut la Brasov, unde tatal sau avea o mica pravalie. Casa era la doi pasi de Liceul Sportiv si de niste terenuri de tenis, unde obisnuia sa se joace. În 1949, cînd avea 10 ani, tatal sau a murit. A urmat Scoala Medie nr. 1, actualul Colegiu „Andrei Saguna”, unde era recunoscut ca polisportiv.

Pentru ca a ramas repetent din cauza matematicii, la 15 ani a fost exmatriculat. S-a angajat la Uzina „Steagul Rosu”, dar a continuat sa joace tenis. Marile sale performante sportive sînt participarea la trei finale ale Cupei Davis, alaturi de Ilie Nastase. În anii ’80, amîndoi au ramas în strainatate, devenind niste oameni de afaceri prosperi.

Sursa: www.prosport.ro