Vanatoarea de job-uri

Apropo.ro / 01.07.2002, 12:29
Vanatoarea de job-uri
Pentru ca pana la toamna, cand se fac de regula cele mai multe angajari, mai e putin, ne-am gandit sa-ti povestim din timp despre scrisori de intentie si interviu. Model de scrisoare de intentie Scrisoarea de intenție este aproape la fel de importanta ca și CV-ul.


Pentru ca pana la toamna, cand se fac de regula cele mai multe angajari, mai e putin, ne-am gandit sa-ti povestim din timp despre scrisori de intentie si interviu.

Model de scrisoare de intentie

Scrisoarea de intenție este aproape la fel de importanta ca și CV-ul. Cel mai adesea, ea reprezinta primul contact personal al angajatorului cu candidatul la job-ul oferit. O scrisoare de intenție prost redactata și prezentata va face o impresie proasta. Pe de alta parte, o scrisoare buna aduce un plus de șansa unui CV pe masura. Scrisoarea de intenție trebuie sa conțina patru paragrafe. În primul paragraf vei confirma ca dorești sa candidezi pentru postul oferit și vei preciza de unde ai aflat de acest post. În cel de-al doilea paragraf vei explica de ce ești interesata de post, legând interesele tale de cele ale firmei. În cel de-al treilea paragraf vei arata cum poți contribui la binele firmei respective, punându-ți în evidența calitațile șo experiența relevanta. Ultimul paragraf trebuie sa conțina precizarea ca ești dispusa sa te prezinți la interviu.

Anunț: „Firma româno-germana de desfacere echipament sportiv angajeaza sales manager. Cerințe: experiența în domeniul relațiilor cu publicul, cunoștințe bune de limba germana, disponibilitate ore suplimentare. „

Scrisoare de intentie

„Domnule Popescu,
Va scriu deoarece am citit anunțul aparut în ziarul X din data de 30 iunie 2002 și sunt interesata de postul de sales manager oferit. Deși în prezent sunt angajata a unei organizații non-profit, mi-am dorit întotdeauna sa lucrez într-un mediu comercial. Aș aprecia în mod special oportunitatea de a lucra pentru firma dumneavoastra, apreciind atât calitatea produselor comercializate cât și politica dumneavoastra de protecție a mediului. Dupa cum puteți observa în CV-ul atașat scrisorii mele de intenție, poziția pe care o oferiți se potrivește atât intereselor mele personale, cât și celor profesionale.

Experiența mea anterioara m-a familiarizat cu multe dintre provocarile pe care le implica un post în domeniul relațiilor cu publicul. Am încredere ca acest lucru, împreuna cu o buna înțelegere a nevoilor clienților dumneavoastra, sunt detalii relevante pentru poziția pe care o oferiți. Mai mult decât atât, cunoștințele mele de limba germana ma califica drept un bun angajat într-un mediu profesional mixt.

Va stau la dispoziție oricând doriți sa discutam în detaliu CV-ul meu într-un interviu. Între timp, va rog sa ma contactați daca aveți nevoie și de alte informații. Aștept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
Toate cele bune,
Andreea Dragnea”

DA si NU la interviu
  • Interviul e un test greu pentru orice „vânator” la început de cariera. Emoțiile, lipsa de experiența, nesiguranța, te pot face sa nu te prezinți pe tine în lumina cea mai buna, ratând astfel șansa de a primi un post, chiar daca referințele și CV-ul te califica pentru acesta. La interviu se vorbește în general prea mult sau prea puțin, rareori atât cât trebuie. Informația nesolicitata este la fel de daunatoare ca și raspunsul ocolit la o întrebare. Este important sa raspunzi clar și la obiect, cu siguranța în glas și în atitudine. Și pentru ca tot vorbim de atitudine, ai mare grija la ținuta. Mesajul pe care hainele și poziția ta îl transmit trebuie sa fie serios și profesional. Nu purta fusta prea scurta sau tocuri cui daca vrei sa fii angajata pentru altceva decât felul în care arați. Pe de alta parte, nici sa cazi în extrema cealalta și sa te camuflezi în haine largi și neasortate nu e bine. Ai o silueta frumoasa? Pune-o în valoare cu o ținuta clasica și de bun gust. Fii o prezența placuta din clipa în care ai pașit în biroul angajatorului și pâna la plecare. Zâmbește, dar nu prostește. Nu recurge la artificii pentru a parea cât mai competenta și solicitata. Nu-ți pune pe nas ochelari daca nu porți, nu te juca ostentativ cu cheile de la mașina, închide-ți telefonul mobil.
  • Nu vorbi despre viața ta personala. Nu face nici o referire la iubitul tau gelos, la matușa surda careia din primul salariu ai vrea sa-i cumperi aparat auditiv, sau la parinții tai exagerat de posesivi.
  • Raspunde când ești întrebata.
  • Nu cere angajatorului sa-ți înapoieze CV-ul pe motiv ca e unicul exemplar pe care îl ai.
  • Nu-l întreba pe angajator daca obișnuiește sa verifice referințele.
  • Nu încerca sa-i explici angajatorului ca motivul pentru care ai fost concediata de la ultimul loc de munca este faptul ca le erai indispensabila.
  • Nu întârzia. Nu întreba cât dureaza interviul și nu casca în timp ce ți se pun întrebari.
  • Nu fa exces de familiaritate.
  • Nu-l întreba pe angajator daca îi concediaza imediat pe cei care fura.
  • Fii sincera în ceea ce privește motivul pentru care ți-ai parasit ultimul loc de munca, dar nu fa în așa fel încât sa para o conspirație.
  • Nu-l întreba pe angajator daca sunt și tipi super în firma respectiva.
  • Nu da raspunsuri evazive. De exemplu, când ești întrebata daca ai experiența în domeniul de activitate al firmei, nu raspunde prin „Depinde ce înțelegeți prin experiența”.
  • Când ești întrebata de ce îți dorești sa obții postul respectiv, nu raspunde „Pentru ca pare atât de ușor”.
  • Nu întreba daca se ofera posibilitatea maririi de salariu.
  • Când ești întrebata ce fel de post ți-ar placea sa ai, nu-i cere angajatorului sa ghiceasca. Arata-te motivata. Da de înțeles ca postul oferit este exact cel pe care ți-l dorești. Evita sa menționezi faptul ca te-ai mai prezentat la cinci intrviuri în speranța ca vei fi acceptata undeva pâna la urma.
  • Nu mesteca guma în timp ce vorbești cu angajatorul. Nu ronțai, nu bea și nu îți aprinde țigara, chiar daca în biroul respectiv se fumeaza.
  • Fii rezervata. Stapânește-ți emoțiile și nu-i spune angajatorului ca e „acea perioada a lunii”.

Povestiri „horror”:

„Eram așa de emoționata încât m-am zapacit de tot și i-am oferit tipului care conducea interviul o gura de suc din sticla mea.” Emilia, 23 de ani

„Am rugat-o pe o prietena care se pricepe sa-mi redacteze și mie CV-ul. L-am depus la o firma și am fost chemata la interviu. Toate bune și frumoase, doar ca pe CV era trecut numele ei, nu al meu. Din reflex… Va dați seama ce penibil m-am simțit.” Veronica, 22 de ani

„Dupa ce m-au întrebat ce salariu vreau și le-am raspuns, am ținut sa știu ce parere au ei de pretențiile mele. Am insistat câteva minute, iar tipul cu care discutam a admis ca e cam mult pentru câte știam eu despre job…” Ana, 20 de ani

Sursa: Super[!]