Vacanţe pentru curajoşi: de la întâlniri cu rechini la zboruri cu balonul

Apropo.ro / 13.08.2014, 10:00
Vacanţe pentru curajoşi: de la întâlniri cu rechini la zboruri cu balonul
În aer, pe pământ sau sub apă? Care dintre următoarele vacanţe sună mai bine? Dacă vrei să te lupţi cu înălţimile o poţi face şi la bordul unui balon cu aer cald, şi escaladând creierii munţilor din Peru pe drumuri de doar câteva zeci de centimetri sau sărind cu paraşuta. Pentru cei care au frică de înălţime există întodeauna alte variante: poţi fie să îţi dai întâlnire cu rechinul pe fundul mării, fie să te simţi Cristofor Columb la bordul unui vas de lux. Orice vacanţă ai alege va fi cu siguranţă una altfel.

1. Zbor cu balonul în Cappadocia

Nu mai ţin minte când am văzut prima fotografie din Cappadocia însă ştiu bine că fotograful surprinsese zeci de baloane colorate care se ridicau pe cerul senin peste casele sculptate în piatră. Părea o imagine din desene animate. Nu mi-am dat seama din poze, însă când am ajuns acolo am realizat că zona nu seamană cu orice desen animat, ci cu “The Flintstones”.

Serialul de animaţie a fost intitulat în limba română “Aventuri din Epoca de Piatră”, şi uitându-mă în urmă cred că nicio expresie nu ar putea exprima mai bine o aventură în Cappadocia, o regiune aflată în inima Turciei, la circa 800 de kilometri de Istanbul.

Am aterizat pe aeroportul din Kayseri undeva aproape de miezul nopţii, după o conexiune de doar 30 de minute în Istanbul pe care o consideram din start ratată. Am avut noroc să prindem zborul de legătură, care ne-a dus cu un pas mai aproape de zborul care conta cu adevărat pentru noi, cel cu balonul cu aer cald.

La ieşirea din aeroport nimic nu părea diferit de lumea din care plecasem. Nu a fost însă nevoie decât de un drum de circa o oră cu taxi-ul până la hotel pentru o călătorie în timp, chiar în epoca de piatră. 

2. Zbor cu paraşuta în Bucureşti

Imaginează-ţi că eşti la 4.000 de metri altitudine şi trebuie să te arunci în gol. În momentul acela îţi trec multe prin cap însă cu siguranţă se strecoară şi următorul gând “dacă nu se deschide paraşuta?” La început cobori repede şi auzi cum îţi cântă aerul pe la urechi, pentru ca apoi după un sunet surd să simţi cum începi să pierzi din viteză, ba chiar începi să te dezmeticeşti şi să admiri peisajul.

Compania TNT Brothers, înfiinţată de doi fraţi, Bogdan şi Dragoş Boeru, oferă cursuri de paraşutism, sărituri pentru începători şi pentru licenţiaţi, în apropiere de aerodromul din Clinceni, la 16 km de Bucureşti. Preţul unei sărituri pentru începători variază între 700 şi 1.000 de lei. Diferenţa de până la 300 de lei este costul fotografierii şi filmării. Pentru licenţiaţi, costul unui salt este de 120 de lei pentru cei care au echipament propriu şi 195 de lei pentru cei care îl închiriază.  Săriturile cu paraşuta au loc de vineri până duminică, iar de regulă sunt 12 salturi pe zi de la 4.000 de metri înălţime.

Citeşte mai multe aici!