Cercetătorii din Noua Zeelandă au modificat genetic o vacă pentru a produce lapte cu conținut foarte scăzut dintr-o proteină care poate cauza reacții alergice în cazul copiilor.
Ei speră că această tehnică prin care a fost utilizat procesul interferenței ARN ar putea fi folosită pentru a controla mai multe trăsături ale animalelor, dar și pentru a îmbunătăți rezistența organismului contra unor infecții.
Având în vedere că mamele alăptează din ce în ce mai rar, laptele de vacă este o sursă de hrană pentru bebeluși tot mai căutată, însă totodată riscantă.
„În țările dezvoltate, 2-3% dintre copii sunt alergici la anumite proteine din laptele de vacă în primul an de viață”, notează cercetătorii într-o lucrare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Lapte de vacă
Anower Jabed și colegii săi de la compania AgResearch spun că laptele vacii modificate genetic este cu 96% mai sărac în proteina numită beta-lactoglobulina, care provoacă alergii.
Deși există procese industriale care pot reduce potențialul alergetic al laptelui, acestea sunt mai scumpe și pot rezulta în produse cu gust amărui.
Procesul interferenței ARN a funcționat până acum doar în cazul plantelor și al viermilor, iar cercetătorii vor afla în timp dacă acesta funcționează și la animale.