Ursul din Brasov nu a fost de pluș…

Apropo.ro / 17.10.2004, 16:28
Ursul din Brasov nu a fost de pluș...
De cativa ani, televiziunile se intrec in a ne relata, mai ales in week-end, cand e foame de subiecte, minunea din cartierul Racadau din Brasov. Periodic, corespondentele din Brasov iti povestesc zambind mai dihai ca Iliescu, cum dragutii de ursi iar au coborat la gunoaie si cum


De cativa ani, televiziunile se intrec in a ne relata, mai ales in week-end, cand e foame de subiecte, minunea din cartierul Racadau din Brasov.

Periodic, corespondentele din Brasov iti povestesc zambind mai dihai ca Iliescu, cum dragutii de ursi iar au coborat la gunoaie si cum am ajuns noi sa fim cunoscuti peste hotare pentru asa o minune.

Ele au subiectul, lejer, ca de sfarsit de saptamana, noi, telespectatorii ne crucim de asa o pozna … si ramanem cu ideea ca ursii de acolo sunt un fel de animale de companie, ceva mai mari ca niste caini, dar la fel de cooperanti, carora le place sa fie fotografiati si care nu au nici un fel de treaba cu oamenii, pe ei ii intereseaza doar mancarea de la gunoi.

Numai ca in acest week-end zambetul frumoaselor corespondente a inghetat. Mai mult, au fost trimisi reporteri speciali, a inceput alergatura, relatarile au trecut de la jovial la dramatic… totul pentru ca, in sfarsit, televiziunile si locuitorii din zona au descoperit ca ursii din Racadau nu sunt de plus, nu sunt de circ, ci sunt fiare feroce care ataca.

De ce ataca? a aparut intrebarea fireasca. De ce pana acum ursii au stat cuminti si, brusc, unul dintre ei a curmat doua vieti si a sfasiat alti opt oameni?

Cu o lipsa de responsabilitate care ne caracterizeaza pe noi, romanii, toata vina a fost trecuta in spinarea animalului care, in cele din urma, a fost ucis de vanatori.

„Ursul era turbat” a lansat careva ideea, prinsa din zbor si ridicata aproape instantaneu la gradul de certitudine de directorul DSV Brasov. Fara a astepta rezultatele analizelor de laborator, domnia sa a dat ca „aproape sigura” ipoteza turbarii.

Si uite asa, toata lumea e multumita. Ursul a atacat ca era turbat, nu din cauza ca noi, oamenii, i-am ocupat arealul si l-am invatat sa fie cersetor, punandu-i hrana (gunoiul) sub nas si dezvatandu-l sa si-o mai caute singur. El a atacat pentru ca un virus nemilos i-a intunecat creierul, nu pentru ca ciupercarii i-au invadat teritoriul si au inceput sa strige si sa-l haituiasca.

In America, in momentul in care te duci sa vizitezi un parc national in care ai putea ajunge face to face cu un urs, esti sfatuit de rangers sa mergi pe poteca in liniste si, pe cat posibil, sa mentii o distanta respectuoasa fata de animal.

La noi, nimeni nu-ti spune nimic. Diversi „specialisti” te sfatuiesc sa urli si sa faci cat mai mult zgomot, ca sa sperii animalul, cand de fapt tu nu faci astfel decat sa-l enervezi. Si tot la noi vii la intalnirea cu ursul ca la un spectacol ce incepe la ora fixa…

Si daca tot a venit vorba de America, iata ce ne-a scris Costel Stoian, un user de acolo:

„Anul asta am fost la munte o saptamana aici, in State, intr-o zona plina de ursi si peste tot, chiar si pe munte, erau amplasate niste cosuri de gunoi, cu un capac facut in asa fel incat nu putea fi deschis de animal, trebuia sa impingi si apoi sa ridici. Chiar nu se gaseste cineva care sa faca asa ceva si in Romania?

Si inca ceva: ar trebui sa fie educati si oamenii in legatura cu modul in care trebuie depozitat gunoiul, nu pe langa tomberon, nu in strada, nu in spatele blocului!

Dar e greu , plus ca ar trebuie date niste amenzi imense celor care fac „urban safari’ sau cum s-o numi faptul ca te poti duce cu taxi-ul pana acolo si astepta ursul sa-i faci poza….E ca si cum l-ai invita sa te sfasie, pentru ca nu trebuie uitat ca oricat de aproape vin, nu sunt decat niste animale salbatice care depind de gunoiul aruncat acolo . ”

Povestea aceasta va trebui sa aiba si un „va urma”. Primarul Brasovului a promis ca se va termina cu „urban safariu-ul” (vorba americanului) si ca va ordona impuscarea ursilor care trec dincolo de teritoriul lor, cu riscul de a-si pune organizatiile de protectia animalelor in cap.

Aceste organizatii ar trebui sa stie, insa, ca zona Brasovului e suprapopulata cu ursi, pentru ca a fost una dintre zonele preferate de vanatoare ale lui Ceausescu. Masura pe care vrea s-o ia primarul nu ar face altceva decat sa aduca lucrurile pe un fagas normal.

Insa daca ne vom limita doar sa impuscam ursii fara sa le facem si educatie locuitorilor, nu se va ajunge la nici un rezultat. Daca in Brasov, in Sinaia sau la Tusnad (unde ursii se plimba nestingheriti la caderea noptii) oamenii vor continua sa fie necivilizati si sa arunce gunoaie aiurea, animalele vor continua sa vina, pentru ca isi vor gasi hrana fara efort. Si atacurile de genul celor din acest week-end vor prolifera.

Asa ca, sa privim lucrurile in fata si sa recunoastem deschis: pentru tragedia de la Brasov oamenii sunt singurii vinovati! Goana dupa senzational, lipsa de civilizatie si de informare, dezechilibrele ecologice produse in timp au impins catre acest deznodamant. Ramane de vazut cine va avea curajul sa ia masuri…

Iulia Neacsu

P.S. In cele din urma, analizele de laborator au dovedit ca fiara era, intr-adevar, turbata. Ceea ce nu ne absolva de vina. Ca dovada, desi ursii gunoieri continua sa coboare in cartierele marginase ale Brasovului, oamenii nu renunta la placerea de a privi spectacolul. E nevoie de interventia jandarmilor pentru a tine curiosii la distanta…

Tags: