Uriasul galben

Apropo.ro / 30.04.2002, 10:00
Uriasul galben
Yao Ming ar putea deveni cel de-al treilea chinez din liga profesionista nord-americana de baschet. Ceilalti sînt Wang Zhizhi (Dallas) si Mengke Bateer (Denver). Astazi este ziua sosirii în SUA a lui Yao Ming, recent campion al Chinei cu echipa Shanghai Sharks. A mai trecut ca amator prin

Yao Ming ar putea deveni cel de-al treilea chinez din liga profesionista nord-americana de baschet. Ceilalti sînt Wang Zhizhi (Dallas) si Mengke Bateer (Denver).

Astazi este ziua sosirii în SUA a lui Yao Ming, recent campion al Chinei cu echipa Shanghai Sharks. A mai trecut ca amator prin America, dar de data aceasta, înaintea draftului NBA (26 iunie), va încerca sa demonstreze ca înaltimea sa coplesitoare (2,28 metri) merita un loc într-un team profesionist. Yao, care va împlini 22 de ani în septembrie, va avea la dispozitie 45 de minute, mîine, pentru a-si arata calitatile în fata unei echipe de descoperitori de talente de la Chicago Bulls.

Acum cîteva zile, el a primit dezlegarea de a lua drumul ligii, dar libertatea cîstigata prin dobîndirea statutului de agent liber este, în mare parte, o iluzie. China nu-si lasa atît de usor luptatorii sa se înregimenteze în alte ostiri, asa ca Yao Ming va fi obligat sa plateasca statului jumatate din venitul sau, în cazul în care va deveni jucator în NBA. Fara sa mai socoteasca si taxele datorate SUA.

„Am întîmpinat atîtea piedici în trecut”, a spus baschetbalistul, referindu-se la faptul ca, ani la rîndul, planurile de a se muta în NBA i-au fost ciopîrtite de federatia chineza. „Cîteva detalii de genul acesta nu ma vor face sa renunt”.

Aceasta este politica guvernului chinez, de descurajare a parasirii tarii, prin care banii cîstigati de cetatenii sai în strainatate, indiferent ca sînt baschetbalisti, ingineri sau muzicieni, se reduc la 50 la suta . Regulile nu se opresc numai la aspectul financiar. Yao va fi fortat sa se întoarca în China la orice convocare, în special pentru a se alatura echipei nationale. De asemenea, sportivii pot fi pedepsiti pentru dezvaluirea secretelor legate de strategia selectionatei Chinei. Cei care încalca aceasta lege vor fi exclusi din „nationala” si din toate competitiile interne timp de un an.

Yao Ming este fiul a doi fosti jucatori de baschet, atît mama, cît si tatal sau evoluînd pentru reprezentativele nationale ale Chinei. El povesteste ca parintii lui vin pe biciclete la meciuri. Daca va fi numarul 1 la draftul din iunie, Ming va semna un contract de trei ani pentru o suma de 10,4 milioane de dolari, cu posibilitate de prelungire pentru înca un an.

Sursa: www.prosport.ro