Cel puțin 2.000 de specii de bacterii există deja, iar ele trăiesc, practic, peste tot și oriunde. Unele trăiesc în gurile, nasurile și intestinele animalelor și oamenilor. Altele trăiesc pe frunze căzute, copaci morți, resturi și carcase de animale.
Bacteriile trăiesc în apă dulce și sărată, în lapte și în majoritatea mâncărurilor. Ele se găsesc în praf, sol și deșeuri. Unele bacterii se pot hrăni cu substanțe precum hidrogenul gazos, amoniacul, compușii din fier și parafina. Câteva se hrănesc chiar și cu acizi sau gaze otrăvitoare pentru om.
Deși majoritatea bacteriilor mor la temperaturi înalte, sunt bacterii care trăiesc în izvoare fierbinți. Frigul le poate opri dezvoltarea, dar nu le omoară întotdeauna. Ele pot rămâne în stare latentă pentru lungi perioade de timp. Au fost găsite bacterii vechi de sute de milioane de ani în depozite de sare înghețate. În laborator, aceste bacterii au redevenit active.
Dacă bacteriile pot supraviețui în orice condiții, asta nu înseamnă că omul este în perticol? Din fericire, majoritatea bacteriilor sunt fie inofensive, fie de ajutor pentru alte forme de viață. Bacteriile cauzează descompunerea plantelor și animalelor moarte. Bacteriile joacă un rol important și în digestia oamenilor și altor animale. Ele sunt o legătură vitală în lanțul digestiv care susține viața. Bacteriile se folosesc și în procesul de fermentare, care produce anumite mâncăruri, medicamente și alte produse industriale.