Școala poate învăța lucuri și pe un singur copil, dar și pe mai mulți adunați. La fel și cu adulții. Școlile moderne sunt derivate din cele grecești și romane.
În vremurile străvechi, grecii își ofereau cunoștințele unei persoane, unui copil în special, în particular, alții călătoreau pentru a-i învăța și pe alții în drumurile lor. Aveau locuri dedicate în care făceau acest lucru. Asta seamănă mai mult cu școala din zilele noastre. Platon, unul dintre cei mai mari filosofi greci, a fost primul care oferea lecții educaționale cu regularitate, de peste trei ore în locuri speciale. Aceste locuri se numeau academii. Această școală era ținută la gimnaziu, care era inițial o paradă sau o practică la sol pentru oaste.
Mai târziu, Aristotel a înființat o școală a sa denumită liceu, care era un alt gimnaziu public. Instituțiile înființate de marii filosofi poartă și astăzi aceleași denumiri. Niciuna dintre ele nu este școală, cum o numim azi. Ele erau mai degrabă locuri pentru discuții și lectură.
În jurul anului 250, grecii au realizat că gramatica era un subiect care putea fi predat tuturor tinerilor, astfel că s-a stabilit și cursul de gramatică școlară. Mai târziu, romanii influențați de greci, au înființat școli care seamănă mai mult cu cele de astăzi. Nu era o școală ușoară. Băieții se trezeau foarte devreme, învățau gramatica, limbi străine, dar și sfaturi de comportament în societate. Dacă nu făceau așa, ei erau biciuiți.