Unde se află cel mai mult gunoi din lume? În ocean, bineînțeles!
„Great Pacific Garbage Patch” se află în Oceanul Pacific, între coastele Californiei și insulele Hawai, în așa numită Zonă de convergență și este constituită din peste șapte milioane de tone de deșeuri, în marea lor majoritate din plastic, aduse de curenții oceanici.
Curenții oceanici „colectează” deșeurile de lângă coaste și le transportă în mijlocul oceanului, în Zona de convergență
Recentul studiu realizat de specialiștii de la Institutul de Oceanografie din San Diego relevă faptul că această creștere imensă a stratului de gunoi a cauzat „profunde” schimbări ale mediului.
Potrivit acestora, insectele marine folosesc patul de gunoi pentru a-și depune ouăle, observându-se o creștere a numărului acestora in zonă. Pe de altă parte, un studiu anterior arăta că aproximativ 9% dintre pești au în stomac reziduuri de plastic.
O altă problemă generată de aceste deșeuri este lipsa algelor, care antrenează o mai puțină oxigenare a apelor, dar și mai puțină hrană pentru pești.
Miriam Goldstein, șefa echipei de cercetători, spune că este o creștere dramatică a cantității de plastic într-o perioadă relativ scurtă. „Plasticul a început să fie folosit pe scară largă în anii ’40-’50. Dacă privim în urmă, vedem că nu am avut succes în a opri răspândirea acestuia în oceane, iar asta se vede. Să sperăm că în viitor vom reuși acest lucru mai bine”.