Unde sa nu mergi in vacanta – locuri deosebit de periculoase

Apropo.ro / 17.08.2011, 09:00
Ai ascultat de multe ori povestile prietenilor tai si consideri ca a sosit momentul ca, la randul tau, sa ai o vacanta de vis?! Ai rezolvat problemele cu timpul liber, partea materiala este ca si rezolvata, mai ramane sa alegi destinatia si traseul parcurs pana acolo.

Daca visul tau este sa pleci intr-un loc indepartat unde sa descoperi noi culturi si mentalitati, ideal este sa stai departe de destinatiile riscante. Exista foarte multe locuri pe Pamant care ar fi minunate, daca nu ar fi locuite. Apropo.r iti prezinta cateva tari pe care ar fi bine sa le excluzi din lista ta de „to visit”, pentru un motiv foarte simplu: sunt considerate cele mai periculoase locuri din lume.

Fara a avea pretentia ca este o lista exhaustiva, iata ce pericole te pandesc daca ai curajul sau imprudenta sa mergi in vreuna din tarile urmatoare:

Somalia

Rebeli somalezi

Crimele violente, rapirile, amenintarile si atacurile teroriste sunt la ordinea zilei, inclusiv in capitala acestei tari, Mogadishu, despre care se presupune ca ar avea intre 1,5 si 3 milioane de locuitori. Din cauza dezordinii cauzate de razboiul civil, calatorii trebuie sa se bazeze pe fortele proprii, electricitatea, apa, mancarea, asistenta sanitara sau cazarea nefiind disponibile decat ocazional, in multe parti ale tarii.

Haiti

Haiti, o tara la limita saraciei

In ianuarie, anul trecut, Port-au-Prince, capitala tarii, a fost lovita de un cutremur puternic, care s-a soldat cu 230.000 morti, 300.000 raniti si aproape un milion de oameni ramasi fara adapost.

Daca inainte de cutremur infrastructura statului Haiti era precara, majoritatea localnicilor traind la limita saraciei, dupa catastrofa, orasul a fost distrus aproape in totalitate.

Principala piedica pe care o intalneste un turist care ar vrea sa viziteze Haiti este violenta. Rapirile, crimele, amenintarile cu moartea, drogurile si jafurile armate sunt lucruri obisnuite in Port-au-Prince, pentru ca nu exista practic nici o politie care sa poata controla violenta din oras si din intregul stat. Multe orase din Haiti sunt controlate indirect, de criminali. Desi Statele Unite acorda asistenta Politiei din Haiti, inca din 2004, oamenii legii din Port-au-Prince nu le pot garanta securitatea nici locuitorilor si nici turistilor din Haiti.

Brazilia

Brazilia: Fortele de ordine fac cu greu fata crimei organizate

Desi a cunoscut o crestere economica remarcabila, tara unde „se mananca fotbal pe paine” este un exemplu tipic de segregare intre bogati si saraci. Aceasta impartire este motorul criminalitatii din Brazilia. Crima organizata din aceasta tara are in vizor nu numai civilii, dar si politia sau institutiile. Asa ca, avertismentele sunt cat se poate de reale: pe langa sansa de a cunoaste paduri tropicale, plaje exotice, carnavaluri sau o bucatarie de exceptie, poti avea si ghinionul sa fii rapit de oameni inarmati si dus la cel mai apropiat ATM, unde iti vei plati singur rascumpararea.

Africa de Sud

Desi cel mai periculos lucru din Africa de Sud este sexul, nici armele nu sunt de neluat in seama

Africa de Sud are si un supranume: „tara violurilor”. Este evident din ce cauza i se spune asa, cu toate ca in ultima perioada rata acestora se situeaza pe un trend descendent. Exista, de asemenea, foarte multa violenta, generata de saracie, care ajunge pana la forme armate. Cu toate acestea, cel mai periculos lucru din Africa de Sud este, de necrezut, sexul – aproape 10 milioane de locuitori sunt infectati cu HIV.

Antarctica

Conditiile climatice vitrege pot sa omoare un om, intr-o ora

Cum poate fi periculoasa Antarctica, nefiind o tara si nefiind locuita? Simplu: crimele, rapirile, violurile si jafurile sunt inlocuite de conditiile climatice extreme. Temperaturile care pot ajunge la -60 de grade Celsius, combinate cu vanturile care sufla cu pana la 100 de kilometri pe ora, pot sa omoare o persoana… intr-o ora. Daca luam in considerare ca nu exista spitale, surse de alimente, fast-food-uri, cluburi si asistente, ajungem la concluzia ca acesta nu e locul ideal pentru un concediu reusit! :-))

Afganistan

Violente tribale in Afganistan

Situat intr-o zona strategica, „curtat” de-a lungul timpului de Rusia si apoi de Statele Unite, care i-au „facut cadou” decenii de razboi, Afganistanul a ajuns la limita extrema a saraciei. Daca adaugati la cele 12 milioane de mine terestre ingropate la tot pasul razboaiele intertribale, violenta dealerilor de opiu si atentatorii sinucigasi, aveti un tablou destul de aproape de adevar a pericolelor care te pasc in aceasta tara.

Sudan

Moartea este o prezenta obisnuita in Sudan

Cand spui Sudan, spui disperare, moarte, distrugere. Terorismul este o modalitate de viata in aceasta tara africana, unde mai mult de doua milioane de oameni au fost ucisi in cele doua razboaie civile din ultimii 50 de ani. Adaugand si faptul ca tot teritoriul tarii este acoperit de desert, putem spune linistiti ca Sudanul exemplifica cel mai bine „legea junglei”: ucide ca sa nu fii ucis!

Columbia

Membrii cartelurilor de droguri rezolva orice diferend pe calea armelor

Rapirile si drogurile sunt cele mai mari probleme ale acestei tari. Desi numarul rapirilor a scazut fata de varful de 2.338 rapiri in 1998, la numai 201 in primele noua luni ale lui 2010, amenintarea ramane cat se poate de reala. Si crima pare sa fie la ea acasa, in aceasta tara (Columbia s-a situat pe locul patru in lume, in 2006), membrii cartelurilor de droguri rezolvand cel mai mic diferend pe aceasta cale.

Irak

Haosul domneste pe strazile din Irak

Desi este o tara cu mari rezerve de petrol, Irakul este scufundat in mizerie, violenta, disperare si confuzie. Al Qaida, sunniti, siiti, forte de securitate, rebeli kurzi, soldati americani, turci, toti acestia sunt angrenati intr-o spirala a violentei care nu se va sfarsi curand.

Apropo de vacanta, nu vrei sa iei si un premiu cu tine? Cauta valiza cu surprize pe Apropo.ro si poti castiga 80 de premii instant si premiul cel mare, un kit de gadgeturi de vacanta!

Click aici pentru detalii!

Dupa ce te-ai convins care sunt locurile pe care ar trebui sa le ocolesti in concediu si dupa ce te-ai decis unde sa iti duci copiii in vacanta, acum poti sa citesti un interviu exclusiv despre obiceiurile romanilor in materie de turism!