Amsterdam, Olanda
De ce Amsterdam? Pentru că aici nu ai nicio şansă să te simţi străin; atâtea culori de piele, religii şi culturi te înconjoară încât nu vei crede nimic altceva decât că eşti de-al locului. Totodată, în luna mai lalele date în floare şi şansa de a lăsa umbrela acasă pentru că prea mulţi nori nu se arată sunt promisiuni ale locului. Aici te poţi alătura unui tur gratuit pentru a înţelege de la bun început cum stă treaba cu arta, istoria şi arhitectura oraşului sau poţi opta pentru un alt tur (tot gratuit) în zona Red Light District, unde să desoperi cultura acestei zone atât de controversate.
Tenerife, Spania
Tenerife nu este doar despre a sta tolăniţi pe-o plajă cu păhărelul în mână. Poţi vedea vulcanul activ Teide, care este cel mai înalt vârf din Spania şi dintre toate insulele atlantice şi al treilea cel mai mare vulcan al planetei. Continuă cu o vizită la Garachico, o aşezare care în secolul XVIII era cel mai important port al insulei, dar pe care istoria l-a transformat într-un sat mic, şarmant, în care lava vulcanică a creat piscine naturale. Nici satul Masca n-ar trebui să-ţi scape. Se spune că ar fi cel mai frumos sat al insulei, locul căruia 100 de suflete alături de mii de cactuşi, palmieri şi lămâi îi spun „casă”. Iar când te uiţi în zare, vezi oceanul. Şi dacă îţi continui drumul, ajungi la el.
Porto, Portugalia
În weekenduri, în Porto, vei găsi străzile pline de oameni care savurează o băutură în aer liber. De exemplu, la Café au Lait de pe Rua Galerias de Paris se ascultă muzică electronică şi sunt invitaţi DJ. Dacă muzica electronică nu e pe gustul tău, aruncă un ochi după uşa barului Tendinha Dos Clérigos, unde poţi dansa în voie de miercuri până sâmbătă, de la 00:00 la 06:00. Pe timp de zi, îndreptă-te către Piaţa Bolhão şi alege una dintre pâinile tradiţionale (Broa de Avintes sau Pão de Montalegre), un bacalhau, ca desert Ameixas de Elvas (un soi de prune gătite timp de câteva zile şi delicioase) sau brânzeturile vânzătorilor.
Marrakech, Maroc
Marrakech este un oraş aflat în inima Marocului, exotic, genul de destinaţie despre care se spune că îţi deschide mintea. Plimbarea prin Medina sau Centrul Vechi al oraşului este o experienţă absolută. Uită de hartă în vreme ce îi străbaţi străduţele, pierde-te printre construcţii antice, prăvălii şi case, prin povestea a sute de ani de civilizaţie urbană pe care o deapănă această frontieră de cultură islamică. În plus, vei găsi bucătăria marocană încântătoare. Oprirea la unul dintre restaurantele situate pe diverse acoperişuri va fi o pauză de la forfota tipică Medinei, cu Munţii Atlas, Moscheea Koutoubia sau arhitectura oraşului aflate în depărtare.
Edinburgh, Scoţia
Edinburgh pare oraşul inspiraţiei absolute, unde au fost scrise întâiele manuscrise Harry Potter, „Avuţia naţiunilor” al lui Adam Smith, locul unde Charles Darwin s-a şcolit înainte să scrie despre Originea Speciilor, la aceeaşi universitate unde a fost clonat primul animal – oaia Dolly. În ciuda terenului abrupt, Edinburgh aparţine pietonilor şi bicicliştilor şi asta-i foarte bine pentru că doar picioarele te pot conduce către ascunzişurile oraşului, tunelele, scările, grădinile secrete. Deşi barurile şi whisky-ul scoţian sunt o tradiţie, nu te grăbi să te năpusteşti asupra lor înaintea apusului, să nu pierzi spectacolul oferit de natură şi de arhitectura locului.
Florenţa, Italia
În Florenţa, capitala regiunii Toscana, menù di pizza e gelato sună ca o baladă. Il Mercato Centrale este locul perfect pentru o gustare rapidă, delicioasă şi ieftină. Totuşi, cel mai important aspect al oraşului este arta. În secolul XV, familia de bancheri Medici a preluat în mod neoficial conducerea oraşului, contribuind semnificativ la dezvoltarea sa artistică, prin sprijinul celor de teapa lui Michelangelo, Botticelli sau Leonardo da Vinci. Piaţa Michelangelo, Piaţa della Signoria, Grădinile Boboli, Ponte Vecchio sau Domul din Florenţa n-ar trebui să-ţi scape.
Dubrovnik, Croaţia
Dubrovnik nu seamănă cu niciun alt oraş pe care l-ai văzut până acum şi nu i se spune Perla Adriaticii degeaba. Acest oraş încărcat de ziduri de secol XI a trecut prin neajunsuri istorice produse de Imperiul Otoman, având de înfruntat şi lăcomia veneţienilor, fiind învinşi în final de Napoleon. Mai cunoscut în ultima vreme datorită scenelor din Game of Thrones filmate aici, Centrul Vechi al oraşului este înscris pe Lista Patrimoniului UNESCO. Profită de vecinătatea Mării Adriatice şi a Insulelor Elafiti şi închiriază o cursă cu barca de la Dubrovnik Daily Sailing (care include o masă la unul dintre restaurantele locale).
Ljubljana, Slovenia
Prin Ljubljana plimbă-te cu bicicleta, mai ales când există staţii automatizate de bike-sharing unde prima oră este gratuită; asigură-te doar că ţi-ai creat un cont online înainte. Dacă eşti un împătimit al cafelei, localnicii acestui oraş se declară băutori nemaipomeniţi de căni de cafea. Te încurajăm să încerci şi berile locale (Pelicon, Bevog, Human Fish, Reservoir Dog, Mali Grad). În final, castelul atracţia principală pentru turişti şi localnici deopotrivă; încărcat de istorie, acesta găzduieşte în prezent concerte, piese de teatru, expoziţii şi chiar un cinema în aer liber.