Ceremonia de deschidere, care se estimeaza ca va fi urmarita de 3 miliarde de oameni, va beneficia de momente coregrafice impunatoare.
Seul traieste din plin apropierea Mondialului. Capitala, ca întreaga Coree de Sud, s-a mobilizat total pentru a face o imensa sarbatoare din întrecerea fotbalistica suprema, promovata prin toate mijloacele. Reclamele sînt plantate la tot pasul, afisele acopera blocuri întregi, programele de televiziune si ziarele sînt invadate de acest subiect. Pasiunea localnicilor se vede cu ochii, e atît de mare cum nu s-a mai vazut decît la Olimpiada de vara din 1988. Grevele care s-au însirat zilnic în ultima saptamîna nu le-au diminuat nici un pic din entuziasm, la fel cum nu au afectat deloc preparativele pentru ceremonia de deschidere de mîine.
„Totul e pus la punct”, s-a laudat primarul Goh Kun, devenit un fel de ghid pentru vizitatori prin intermediul mass-media, el dezvaluind lucrarile de modernizare efectuate, de la linia de metrou pîna la stadionul gazda al „deschiderii”. Organizatorii competitiei sînt si ei pregatiti pentru festivitate, unde se vor vedea lucruri inedite. De exemplu, în spectacol vor fi implicati sute de soldati sud-coreeni, care în mod normal sînt vigilenti la frontiera, dar acum vor fi membri în corpul de dans.
Ultimul test general s-a facut marti. Din acesta se detaseaza elementele coregrafice fastuoase, costumele vii ale protagonistilor, precum si focurile de artificii. Ideea show-ului este „transmiterea dorintei de pace mondiala si de solidaritate între oameni”, potrivit anuntului oficial. Nu vor lipsi, desigur, discursurile presedintelui FIFA si al sefilor Comitetelor de Organizare, actiunea, transmisa în direct în aproape toata lumea, urmînd sa fie vizionata de circa trei miliarde de telespectatori.
Nu doar fotbal
Ieri, cu doua zile înaintea startului oficial al Campionatului Mondial, sud-coreeni au promovat festivalul „Poezia aripilor vîntului” în parcul „World Cup”, situat în imediata apropiere a noului stadion din Seul. Un festival cultural, care se va desfasura în perioada turneului final în parcul Nanjicheon din vestul capitalei Coreei de Sud, legat de marea competitie fotbalistica organizata în premiera de o tara asiatica. Baietii au purtat costume traditionale, fluturînd steaguri reprezentative pentru istoria tarii. În acelasi timp, în „World Cup Park”, suporterii formatiei sud-coreene si-au încurajat favoritii cu mult entuziasm.
Sursa: www.prosport.ro