Un timisorean a devenit vicecampionul Austriei la darts

27 03. 2002, 20:10
Când a plecat în Austria, imediat dupa revolutie, habar nu avea ca în lume exista si un sport numit darts. A pierdut extrem de multe partide jucate cu prietenii pe câte o bere, pâna s-a hotarât sa se apuce de sportul care i-a adus celebritatea Exista extrem de multe sporturi în

Când a plecat în Austria, imediat dupa revolutie, habar nu avea ca în lume exista si un sport numit darts. A pierdut extrem de multe partide jucate cu prietenii pe câte o bere, pâna s-a hotarât sa se apuce de sportul care i-a adus celebritatea

Exista extrem de multe sporturi în lume în care nivelul de concentrare trebuie sa fie maxim si o greseala cât de mica poate sa-ti compromita ani întregi de munca, dar nici unul dintre acestea nu se joaca în barurile din orase.

Uneori se întâmpla sa faci o partida excelenta si pe final o clipire din ochi, un scurt tremurat al degetelor si o sageata care nimereste tinta cu o greseala de câtiva milimetri sa-ti aduca înfrângerea.

Niciodata în darts nu poti fi sigur pe victorie pâna când ultima sageata nu a fost aruncata precis si partida s-a încheiat.

Din cauza berilor pierdute…

Ar fi fost posibil ca niciodata Emmanuel Laes sa nu puna mâna pe vreo sageata de darts, daca nu ajungea în Austria si nu-si facea un cerc de prieteni care colindau barurile de dimineata pâna seara.

A lucrat mult timp pe un santier din Austria si înainte de a merge acasa poposea adesea în barurile din apropiere.

„Toti joaca darts în Austria si m-au convins si pe mine sa joc cu ei, dar pentru ca partidele sa aibe o miza jucam pe o bere sau un suc. Îmi risipeam o mare parte din salariu pierzînd beri în dreapta si în stânga, dar parca nu voiam sa renunt la sportul cu sageti”.

Asa ca s-a pus pe treaba si de multe ori de unul singur juca în bar ore întregi doar pentru a-si uimi prieteni. A reusit mai mult decât atât si dupa un a început sa intre în concursurile organizate în tara.

A fost premiat în peste zece concursuri pâna sa ajunga în 1994 sa participe la Campionatul National al Austriei. A iesit vicecampion si în acelasi an a devenit primul român care particpa la un campiont european de darts.

Ghinonul de la Linz

Locul doi ocupat la Campiontul National al Austriei i-a asigurat un sejur de vis la Linz. Primii trei clasati obtineau un sejur pe toata durata Campionatului la un hotel de patru stele.

A sperat mult de la acel concurs, stiind ca s-ar putea ca niciodata sa nu mai ajunga la o competitie de asemenea nivel.

„Am jucat excelent în prima zi si aveam sperante chiar la primele locuri, dar tomai în acea seara am iesit pe o terasa la o bere si am racit.

A fost cumplit. N-am mai reusit aproape nimic în urmatoarele doua zile si m-am clasat abia pe locul 12. A fost sansa vietii si am ratat-o”.

La acea competitie l-a întâlnit si pe campionul mondial de atunci, austriacul Nuss Baumuler Andreas. Marcat de acest esec la putin timp a renuntat la sportul pe care l-a învatat întâmplator.

Astazi mai joaca doar ocazional, dar vrea sa realizeze ceva pentru darts-ul din România. Visul sau este deschiderea unui club profesionist de darts si formarea unei echipe nationale a României.

„În primul rând darts-ul m-a învatat sa socotesc excelent. Daca nu esti un bun matematician s-ar putea sa pierzi multe partide câstigate doar pentru ca nu ai reusit sa calculezi care este cea mai buna varianta în scaderea propriilor puncte”.

Sportul betivanilor

Darts-ul este un sport care a aparut relativ recent în vizorul marelui public, desi se crede ca în trecut un sport asemanator era practicat de luptatori care se întreceau în gaurirea butoaielor cu ajutorul sulitelor.

Mult mai târziu au aparut tintele precis marcte si sagetile în întregime din metal. Astazi sportul se practica în mai toate barurile din lume fiind de aceea considerat un sport al betivanilor.

Sagetile profesioniste din zilele noastre au între 10 si 12 grame si vârful în întregime din plastic. Prinicipalele stiluri la care se concureaza în competitii sunt Ameriacn Darts-ul si Euro Darts-ul.

Ovidiu Marascu [Banateanul]