Un Stradivarius de 3 secole si 4 milioane USD

Apropo.ro / 03.09.2006, 10:25
Un Stradivarius de 3 secole si 4 milioane USD
Evaluata la 4 000 000 de dolari, vioara pe care Edvin Marton isi sustine concertele este unul dintre celebrele instrumente cu corzi Stradivarius si i-a fost donata artistului pana la sfarsitul vietii, de catre Banca Elvetiei. Instrumentul cu care Edvin a ridicat in picioare sali pline


Evaluata la 4 000 000 de dolari, vioara pe care Edvin Marton isi sustine concertele este unul dintre celebrele instrumente cu corzi Stradivarius si i-a fost donata artistului pana la sfarsitul vietii, de catre Banca Elvetiei.

Instrumentul cu care Edvin a ridicat in picioare sali pline din intrega lume si pe care il va utiliza in cadrul concertului de la Bucuresti este fabricat in 1698.

Cum a ajuns sa valoreze atat de mult un instrument?

Nu numai ca face parte din numarul redus de viori Stradivarius a caror calitate a sunetului nu a mai putut fi reprodusa de 3 secole, dar anul in care a fost creata este anul recunoscut de specialisti drept anul executiei celor mai bune viori, alaturi de 1720.

Valoarea viorilor Stradivarius variaza in functie de momentul in care au fost executate si de starea instrumentului, de la cateva sute de mii de dolari, la cateva milioane.

Singurul set complet de instrumente Stradivarius apartine guvernului spaniol care detine 2 viori, doua violoncele si o viola, expuse in Muzeul Muzicii din Palatul Regal din Madrid.

Nimic nu se compara cu un Stradivarius

Viorile Stradivarius sunt opera uneia dintre cele mai celebre famlii din istorie care a detinut mestesugul confectionarii viorilor. Nascut in 1644, fondatorul traditiei, Antonio Stradivari, si-a deschis propria afacere in 1680, in orasul Cremona din Italia, in care a executat cele mai celebre instrumente cu coarde.

Marele merit recunoscut la nivel international al acestor viori este calitatea sunetului.

Incercari de reproducere a viorilor Stradivarius au fost numeroase. Nici una insa nu s-a ridicat la nivelul maiestriei in executie de acum 3 secole.

De incercarea cu cel mai mare succes responsabil este Joseph Nagyvary, un biochimist de le Univestitatea A&M din Texas. Ca element de noutate, lemnul utilizat a fost tinut in apa si tratat cu o substanta chimica. A plecat de la presupunerea ca in Venetia, din lipsa spatiului pe uscat, lemnul pe care il utilizase Stradivari era depozitat in apa.

Misterul ramane insa nerezolvat, iar incercarile de explicare, numeroase. S-a crezut ca lemnul utilizat de catre Stradivari ar fi provenit dintr-o veche catedrala, explicatie infirmata insa de aparitia posibilitatii de datare a lemnului. S-a considerat apoi ca responsabila pentru sunetele unice ar fi calitatea cleiului folosit de catre Stradivari sau ca secretul ar sta in particularitatile formei care creeaza o rezonanta deosebita.

Multe dintre tehnicile utilizate nu sunt in totalitate cunoscute, ceea ce se poate afirma sigur este ca celebrele viori au fost confectionate din molid si artar, lemn tratat cu cateva tipuri de minerale printre care si bioxid de potasiu, sodiu si silicat de potasiu si bianca (un tip special de lac confectionat din cauciuc, miere si albus de ou).

Tinea arcusul in mana la 3 ani, aceeasi varsta la care Mozart isi demonstra taletul

Un stil propriu, unic, format in cele mai importante scoli ale lumii

Mereu pe val, impresioneaza peste 30 de tari

Aprecierea cunoscatorilor sau sali pline aplaudand in picioare?

Un loc pe lista selecta a ‘celor mai mari violonisti ai lumiiÂ’

Edvin Marton, an de an

Acum poti sa te intalnesti cu Edvin

Tags: