Un sportiv roman ar putea lupta pentru Scotia

Apropo.ro / 25.07.2002, 15:45
Un sportiv roman ar putea lupta pentru Scotia
Un sportiv român, Viorel Etko, ar putea reprezenta Scoția în concursul de lupte din cadrul celei de-a XVII-a ediții a Jocurilor Commonwealth-ului, care se vor disputa, în perioada 26 iulie - 4 august, la Manchester. Viorel Etko, în vîrsta de 24 de ani, activeaza la un club din

Un sportiv român, Viorel Etko, ar putea reprezenta Scoția în concursul de lupte din cadrul celei de-a XVII-a ediții a Jocurilor Commonwealth-ului, care se vor disputa, în perioada 26 iulie – 4 august, la Manchester.

Viorel Etko, în vîrsta de 24 de ani, activeaza la un club din Glasgow și este campion al Scoției la categoria 54 kg. Luptatorul român locuiește în Scoția de trei ani, iar în luna mai a acestui an s-a casatorit cu o scoțianca.

Totuși, deși a fost deja nominalizat în echipa Scoției, Etko nu poate concura deocamdata, întrucît nu a primit înca cetațenia acestei țari. Imediat dupa ce Etko s-a casatorit, oficialii Federației Scoțiene de Lupte au facut toate demersurile pe lînga Ministerul de Interne pentru ca sportivul român sa dobîndeasca cît mai repede cetațenia țarii de adopție, deși aceasta procedura dureaza în mod normal între șase luni și un an.

În plus, reprezentanții federației scoțiene i-au trimis o scrisoare premierului Tony Blair, în care solicita ca românul sa primesca cetațenie în regim de urgența. „Am primit un raspuns de la biroul lui Tony Blair în care ni se precizeaza ca acest caz a fost trimis la Ministerul de Interne, unde va fi tratat în regim de urgența. Viorel continua sa se pregateasca, sperînd ca va putea concura. Termenul limita pîna la care poate primi pașaportul scoțian este 31 iulie, mai tîrziu fiind în zadar. Ar fi foarte suparat, pentru ca se pregatește din greu”, a menționat un oficial scoțian.

Secretarul general al Federației Române de Lupte, Vasile Pușcașu, a declarat agenției MEDIAFAX ca nu a auzit de Viorel Etko. „Nu am auzit de el. Probabil ca nu a fost un sportiv cu rezultate deosebite. Totuși, mai exista posibilitatea ca el sa-și fi schimbat numele, pentru ca mai mulți luptatori de valoare au ramas în strainatate în decursul anilor”, a spus Pușcașu.

Noul regulament al Jocurilor Commonwealth-ului prevede ca un sportiv care concureaza la aceasta competiție poate sa reprezinte țara unde s-a nascut sau unde a locuit cel puțin doi ani înainte de debutul concursului.

Sursa: www.mediafax.ro