Căutarea „târâtoarelor” (amfibieni și reptile) vă poartă de la țărmul mării pe crestele munților, prin peisaje frumoase, dar și periclitate, pe urmele unor specii puțin cunoscute, deși trăiesc în zone adesea parcurse de om.
Vei pătrunde în laboratorul cercetătorului Alexandru Iftime, doctor herpetolog, îl vei însoți imaginar într-o campanie de observare și colectare de broaște, șerpi și șopârle și vei învăța să deosebești speciile între ele, după culori, dimensiuni, desene și alte caractere morfologice.
Speciile de amfibieni și reptile sunt de interes pentru cercetător nu doar prin frumusețea formelor și culorilor, nu doar prin senzaționalul speciilor veninoase (la noi în țară – viperele), ci mai ales prin aceea că, toate aceste „târâtoare” sunt specii periclitate, indicatori foarte prețioși asupra calității mediului.
Despre acestea, dar și despre rolul acestor viețuitoare în economia naturii, despre cum am putea să le încetinim sau să le oprim dispariția veți afla numai dacă, și în această sâmbătă, ve ți avea curiozitatea de a vedea ce se ascunde „La Antipa, în spatele ușilor închise”.
Inscrierea participantilor se poate face in limita a 50 de locuri la telefon: 021.312.88.26, int. 316 sau pe e-mail: [email protected]
Participarea la eveniment se face pe baza biletului de vizitare a Muzeului: elevi și studenți – 5 lei, pensionari – 10 lei, adulți – 20 de lei.
Insectele vii invadează Muzeul Antipa
Tot sâmbătă, 13 octombrie, expoziția temporară „Lumea insectelor” își deschide porțile pentru toți vizitatorii Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Fluturi tropicali, coleoptere gigant, „bețe ambulante” și multe alte specii de insecte vii vă așteaptă să le admirați într-un spațiu expozițional diferit de tot ceea ce ați văzut până acum.
Expoziția va face o incursiune în lumea insectelor de pe mapamond, într-un mod care să apropie publicul de aceste ființe care și-au început dominația asupra Planetei noastre, cu mult înaintea dinozaurilor.
Vizitatorii vor avea ocazia să vadă și să învețe lucruri inedite despre fluturii tropicali, atât de speciali prin mărimile și culorile lor impresionante; vor înțelege fenomenul de mimetism admirând insectele care se confundă cu ramurile sau frunzele plantelor gazdă.
Chiar dacă expoziția este dedicată insectelor vii, acestea găzduiesc și câțiva oaspeți, nevertebrate vii, precum miriapodele uriașe și temutele tarantule. Majoritatea insectelor prezentate în cadrul expoziției temporare „Lumea insectelor” provin din zona tropicală, din luxuriantele jungle ale Malaeziei, Americii de Sud sau ale Africii.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă așteaptă cu fișe educative și ghicitori pentru cei mici, această expoziție dorindu-se a fi una informativă, de familiarizare cu lumea fascinantă a insectelor.
Programul de vizitare: Marți – Duminică între orele 10:00 și 20:00 (accesul vizitatorilor în expunere este permis până la orele 19:00). Vineri, Sâmbătă și Duminică, în intervalul orar 10:00 și 18:00, vizitatorii expozitiei vor putea afla informații cu privire la piesele expuse și vor putea pune întrebări organizatorului expoziției.
Muzeul Antipa și-a redeschis porțile pentru public, în septembrie 2011, după trei ani de lucrări de renovare și modernizare.