Un sfert de secol de la apariția maladiei SIDA
Cea de-a 16-a conferința internaționala dedicata maladiei SIDA se va deschide cu un bilanț mai degraba pozitiv: mobilizarea în lupta contra SIDA a permis stabilizarea maladiei, la 25 de ani de la apariția primelor cazuri în cadrul comunitații homosexuale din Statele Unite.
Dar aceasta tendința mondiala ascunde discrepanțe geografice importante și comportamente discriminatorii care favorizeaza propagarea maladei în rândul grupurilor vulnerabile: femei, homosexuali, persoane care practica prostituția, consumatorii de droguri injectabile, refugiați și deținuți.
La sfârșitul anului 2005, aproximativ 38,6 milioane de persoane erau înregistrate ca purtatoare ale virusului HIV, dintre care 4,1 milioane au contractat acest virus în 2005, conform cifrelor ONUSIDA, agenția din cadrul ONU care coordoneaza lupta împotriva acestei maladii.
Numarul acestor persoane este în progresie constanta din cauza creșterii demografice dar și a tratamentelor eficace care contribuie la prelungirea vieții bolnavilor. Ritmul noilor contaminari s-a stabilizat, dupa ce a atins punctul cel mai înalt în anii ’90.
„Totuși, lupta împotriva SIDA trebuie sa se intensifice”, a avertizat ONUSIDA în raportul emis în 2006.
„Epidemia continua sa se extinda în unele regiuni și în anumite țari”, a subliniat Achmat Dangor, director de comunicare al ONUSIDA. De exemplu, în țarile din fosta Uniune Sovietica epidemia se extinde „cu unul dintre cele mai ridicate ritmuri”.
India, care concentreaza doua treimi dintre persoanele infectate cu SIDA din Asia, a depașit Africa de Sud în valoare absoluta, iar epidemia se extinde și în China, în zone unde accesul medicilor este foarte dificil.
În ciuda unor ameliorari în șase din 11 țari africane afectate puternic de maladie, numarul cazurilor de SIDA nu scade în Africa de Sud: 18,8% dintre adulții de aici sunt seropozitivi.
În țarile dezvoltate, eficacitatea incontestabila a celor mai recente tratamente și cocteiluri anti-SIDA este îngreunata de faptul ca aceasta boala este depistata târziu, iar persoanele sarace nu au acces la tratament.
Un punct pozitiv este faptul ca prețul tratamentului a scazut de la 10.000 de dolari la 150 de dolari pe an pentru medicamentele din ultima generație. De asemenea, în țarile sarace exista acum de cinci ori mai mulți bolnavi care au acces la tratament, 1,3 milioane de persoane în 2005 fața de 240.000 în 2001. Dar șase milioane de bolnavi au nevoie urgenta de aceste tratamente, conform Organizației Mondiale a Sanatații.
SIDA sau sindromul imunodeficienței dobândite, este o maladie provocata de o infecție virala care ataca sistemul imunitar. Globulele albe sunt distruse, iar bolnavul poate cadea victima unor infecții „oportuniste”, tuberculoza, pneumocitoza, toxoplasmoza, sau tumori canceroase de tipul sarcomului Kaposi.
Transmis pe cale sexuala, sangvina sau de la mama la copil (prin sarcina sau alaptare), virusul imunodeficienței umane, HIV, se instaleaza ca un parazit pe globulele albe, limfocitele T4 sau CD4, care dirijeaza sistemul imunitar. Dupa ce se multiplica, virusul distruge celula gazda și infecteaza alte celule, provocând o deficiența în sistemul imunitar.
SIDA apare în momentul în care numarul limfocitelor CD4 scade sub 200 pe milimetru cub, valoarea normala fiind de 800 – 1.000 pe milimetru cub. Mulți seropozitivi nu sunt considerați bolnavi pentru ca, deși sunt purtatori de HIV, numarul de limfocite din organism este stabil.
Tratamentul se administreaza pe tot parcursul vieții: chiar daca în urma unui tratament virusul nu mai este detectat în organism, el exista.
În anii ’80, cercetatorii au crezut ca va fi foarte ușor sa se creeze un vaccin împotriva acestui virus. Totuși, un vaccin cu adevarat eficace nu a fost înca descoperit, deși exista peste 30 de tratamente în diferite stadii de testare pe subiecți umani infectați.
Problema este ca virusul ataca celulele sistemului imunitar. Virusul sufera mutații constante, fiind practic o ținta în mișcare.