Un regim pentru un tonus mai bun
Cafea da, dar cu masura
Micul dejun este obligatoriu! Nu sari peste el, înlocuindu-l cu o cana mare de cafea. Acest stimulent nu are efecte îndelungate și nici nu conține substanțe nutritive. În plus, cafeaua bauta în cantitate prea mare, și prea dulce, duce la crearea unui efect contrar celui scontat. Amestecul cafea-zahar crește concentrația insulinei în sange și totodata riscul de hipoglicemie.
Micul dejun – o masa copioasa
Corpul și creierul tau au nevoie de resurse pentru a se mobiliza și pentru a ieși din starea de repaus din timpul nopții. Revigorante sunt glucidele cu ardere lenta pe care le „gasești” în fulgi de ovaz sau musli. Cerealele au un aport convenabil și necesar de zahar și vitamina B, o vitamina care face minuni în combaterea stresului.
Pentru a-ți optimiza randamentul pe tot parcusul zilei, asociaza glucidelor cu ardere lenta proteine animale sau vegetale. Glucidele încetinesc asimilarea și prelungesc acțiunea proteinelor. Poți opta pentru lactate, branzeturi, preparate din carne sau oua.
Proteine pentru un randament mai bun
Pentru a funcționa la întreaga sa capacitate, creierul trebuie hranit dupa sfatul specialiștilor! Proteinele asimilate la micul dejun permit sinteza neurotransmițatorilor care au un rol important pentru creier și constituie hormonii de raspuns la stres. Andrenalina și noradrenalina au „un cuvant greu de spus” în ceea ce privește starea ta generala. Prima stimuleaza tonusul și atenția, iar cea de-a doua are un rol important în combaterea stresului. Carența lor duce la diminuarea capacitații de concentrare și memorie și la instalarea unei stari de oboseala cronica.
Stimulente vitaminizate
Ce poate fi mai delicios și mai sanatos decat un pahar mare de suc de fructe, savurat la jumatatea intervalului de timp dintre micul dejun și pranz? Este vorba, însa, de sucuri din fructe naturale, pe care le prepari chiar tu în casa, și nicidecum de acele bauturi carbogazoase a caror compoziție conține o lista lunga de E-uri și alte substanțe chimice. Vitamina C, de exemplu, are un rol important în sintetizarea hormonilor de raspuns la stres. Fructele indicate sunt portocalele sau grapefruturile, dar și kiwi, coacazele sau capșunile – care conțin o cantitate mare de vitamina C.
„Nici o masa fara peste”
Ai auzit în mod sigur de acest slogan vechi și… comunist. Nutriționiștii recomanda cu insistența consumul de pește, în special a celui de mare: sardina, hering, somon și macrou. Uleiurile pe care le conțin aceste specii sunt indispensabile funcționarii sistemului nervos, a memoriei și a reflexelor. Completeaza-ți masa cu paine graham și branza de oaie sau de capra, și vei avea un pranz delicios și complet!
Pranzul – cruditati si proteine
Și pranzul este necesar pentru a face fața stresului zilnic! Organismul tau nu va raspunde cerințelor, iar creierul tau nu va funcționa la randamentul maxim daca vei sari peste aceasta masa importanta. Renunța însa la celebrul felul l, recomandat cu caldura de bunica! Ciorbele nu au un aport nutritiv important, în schimb, îngrașa! Pentru a-ți face plinul cu vitamine, opteaza pentru cruditați: ridichi, salata verde, țelina, morcovi. Este sezonul lor! Mananca salate mari de legume crude, stropite cu puțin ulei de masline. Și fructele de mare sunt hranitoare, dar sarace în calorii; în plus, au un aport semnificativ de oligoelemente antistres – fier, zinc și magneziu. Carența magneziului produce o sensibilitate sporita la stres, iar cea a fierului duce la instalarea cronica a oboselii. Fierul îl mai poți „lua” și din carne (de vițel sau pasare) sau din ficatul de vițel.
Cina – atentie la cantar
Ziua este pe sfarșite și scopul mesei de seara nu este de a-ți îmbunatați tonusul, ci de a ajuta organismul sa se destinda. Sinteza hormonului care regleaza ciclul trezire/somn este condiționata de calitatea somnului. Iar un stomac prea încarcat nu te va ajuta sa ai decat coșmaruri și sa te trezești mai obosita decat te-ai culcat! Pentru cina sunt recomandate leguminoasele bogate în proteine și zaharuri lente: orez, grau sfaramat, cereale integrale, paste, linte. Un somn bun îți asigura și bananele sau roșiile, vegetale care conțin acid aminic, un stimulent în producerea serotoninei.
Te poți desfata și cu un pahar cu vin roșu, un bun remediu antistres. Nu depași, însa, masura: efectul va fi contrar.