VPN-urile sunt unelte foarte utile în statele în care există cenzură online, precum Rusia sau China, dar sunt și entități care consideră că aceste servicii nu ar trebui să existe sau cel puțin nu în forma actuală. Unele dintre aceste organizații sunt companii din industria filmului de la Hollywood. Un grup, compus din 26 de firme, a dat în judecată, în luna martie, mai mulți producători de VPN-uri.
Studiourile susțin că aceste platforme încurajează pirateria online și le afectează veniturile. Un utilizator de VPN de tip „no-log”care descarcă ilegal un serial sau un film este aproape imposibil de prins și pedepsit. Asta deoarece traficul este criptat și redirecționat prin diferite servere, iar furnizorul nu colectează date despre client. Mai mult, cu aceste servicii, oamenii pot accesa conținut care nu este disponibil în țara lor.
Însă, potrivit Wired, războiul dintre cele două părți a devenit „murdar”. Hollywood-ul a acuzat producătorii de VPN-uri de lucruri mult mai grave, care nu au legătură cu industria filmului și pirateria online, precum: facilitarea de crime, pornografie infantilă, amenințări cu bombă sau atacuri informatice.
Printre dezvoltatorii de VPN-uri chemați în instanță se numără ExpressVPN și Private Internet Access (PIA). Potrivit reclamanților, aceste companii refuză să prevină implicarea utilizatorilor în activități ilegale. Mai mult, furnizorii de servicii VPN derulează campanii de marketing în care „se laudă” cu faptul că autoritățile sunt incapabile să obțină informații despre clienții lor. De aceea, companiile din industria filmului cred că ExpressVPN sau PIA pot fi trase la răspundere pentru ilegalitățile comise cu ajutorul serviciilor pe care le dețin.
Producătorii de VPN s-au apărat și au susținut că subiectele aduse în discuție de reclamanți sunt irelevante în problema încălcării drepturilor de autor, care privește companiile de la Hollywood. Aceste acuzații sunt un truc prin care se încearcă punerea într-o lumină proastă a VPN-urilor, susțin avocații pârâților.
PIA a transmis că toate aceste acuzații pun în pericol confidențialitatea utilizatorilor. „Afirmăm că utilizarea VPN-urilor este o modalitate legitimă de protejare a confidențialității online – un drept fundamental uman”, potrivit furnizorului.
O companie care a trebuit să își schimbe modul în care operează după ce a fost atacată în instanță de companiile de la Hollywood este TorGuard. Furnizorul de servicii VPN a fost forțat anul trecut de instanță să blocheze traficul BitTorrent pentru utilizatorii din SUA.
Foto: Pixabay