Parul contine 97% proteine si 3% minerale, pe care le luam din oua, fasole, drojdie-vitamina B, alune, produse lactate.
Trecerea anilor, viciile tale, variatiile de temperatura, stresul isi pun amprenta pe podoaba noastra capilara.
Acum ca ne aflam in anotimpul rece, parul tau are si mai mult de suferit. Pentru ca il acoperim are tendinta sa se ingrase si mai mult capatand un aspect neplacut. Isi pierde din suplete, volum si stralucire. Daca il lasam liber si neacoperit in acest anotimp, parul se va deshidrata.
Pentru ca parul nostru sa nu se mai ingrase rapid, puteti masa scalpul cu putina pudra de talc.
Pentru prevenirea caderii parului dar si contra ingrasarii mai puteti folosi zeama de lamaie, la fel ca si pudra de talc.
Cum sa il hidratezi? Nimic mai simplu: clateste parul cu otet de mere. Bunicii il foloseau mai des ca noi pentru stalucire dar si contra matretii.
Uleiurile speciale pentru par se lasa sa actioneze cel putin o jumatate de ora inainte de spalare. Ca prim ajutor pentru hranirea parului este consumarea a cat mai multor lichide.
Parul uscat
Este parul tern, lipsit de volum, casant si se electrizeaza. El devine uscat si in urma vopsirii parului sau in urma permanentarii.
Folositi doar sampoane speciale pentru parul uscat. Trebuie spalat odata pe saptamana. Ca sampon poti folosi un amestec din doua galbenusuri de ou, jumatate de litru de apa. Foloseste linistita uleiul de masline care este bun tuturor tipurilor de par. Lasa-l sa actioneze timp de trei sferturi de ora sau o ora si apoi clateste.
Mastile si balsamurile hranitoare sunt recomandate. Atentie mare la uscarea cu foehnul, cu toate ca nu se recomanda deoarece usuca si mai mult firul de par, incercati sa il tineti cat mai departe de par.
Daca va vopsiti folositi oxidant in concentratie slaba si mai ales nu faceti schimbari puternice de culoare.
Parul gras
Parul gras este lipsit de volum, arata imbacsit. Una din cauzele ingrasarii parului este spalarea frecventa a parului.
Pentru inceput incercati sa va spalati la un interval de aproape o saptamana cu un sampon pentru par gras. Daca aveti acest tip de par incercati sa nu mai folositi si balsamul de par. Spre deosebire de uzul foehnului la parul uscat, tu il poti folosi linistita. Daca folosesti ulei de par si masti nu exagera cu ele. Cum ai parul gras deja, un plus de ulei l-ar ingrasa si mai tare.
Daca la parul uscat spuneam ca trebuie sa ai grija la oxidanti, tu la parul gras nu iti face probleme. Il poti face si permanent.
Ca tratament naturist in reglarea excesului de sebum foloseste uleiul din arbore de ceai (adauga 2-3 picaturi in apa de clatire). Masajul cu tinctura de brusture are rolul de a intari firul de par si de a controla ingrasarea acestuia.
Parul normal
Esti o fericita. Tipul de par pe care il ai iti permite sa nu iti faci mari griji. Parul normal are o structura rezistenta si un aspect lucios. Se recomanda totusi o masca de par o data la o luna. Foloseste sampon pentru par normal si balsamul doar la varfuri si odata la patru zile.
Parul carlionat
Pentru tine sunt sampoane atat pentru indreptarea parului cat si pentru definirea buclelor. Periodic iti poti aplica masti sau tratamente pentru par. Nu va spalati la cap mai mult de doua ori pe saptamana. Dupa spalare folositi balsamul hidratant pentru par ondulat. Pentru pastrarea uniforma si de de durata a buclelor nu va periati zilnic parul. Cand va stergeti parul cu prosopul nu frecati cu tamponati usor si lasati-l pe cap pentru o uscare cat mai naturala. O data pe luna foloseste masca de par pentru parul ondulat.
Daca ajuta, de ce nu….
1. Bea lichide cat mai multe.
2. Consuma fructe si legume cat poti de mult pentru vitaminizarea firelor de par.
3. Aerul curat, exercitiile fizice, odihna sunt in beneficiul sanatatii podoabei capilare.
4. Periatul va incepe intotdeauna de jos in sus pentre a evita incalcirea lui.
5. Foloseste ulei de lavanda, busuioc sau rozmarin pe perie pentru a tonifica firele de par.
6. Daca te periezi de 100 de ori nu vei face altceva decat sa distribui uniform substantele uleioase naturale, sa stimulezi cresterea parului si sa imbunatatesti elaticitatea parului.
7. Tunde varfurile de cate ori poti. Firele despicate trebuie inlaturate.
7. Nu aplica samponul direct pe par ci mai intai in palme. Nu face masaj cu unghiile ci cu buricele degetelor ca sa nu ranesti pielea.
8. Pentru a evita ruperea parului este indicat sa te perii inainte sa te speli la cap, sau dupa ce s-a uscat parul.
9. Nu folositi apa fierbinte la spalare. Incheiati clatirea cu un jet de apa rece.
10. Ca masca amestecati galbenus de ou (in functie de lungimea firului de par) batute, au rolul de a reda stralucirea parului. De asemenea, uleiul de masline, jojoba sunt bune pentru masarea scalpului si parului. Pentru a scapa de uleiul de pe par folositi sampon si clatiti cu otet de mere sau zeama de lamaie.
11. Stiati ca vopselele chimice contin amoniac si alte substante ce ajung in sange prin absorbtia pielii capului.
12. Daca ai probleme cu matreata foloste plante ca scoarta de salcie, tataneasa, menta, urzica.
13. Foloseste coaja de lamaie sau de salcie, menta sau coada soricelului daca ai parul gras.
14. Tataneasa, coaja de portocala, salcam, soc daca ai parul uscat.
15. Foloseste balsamul doar pe varfuri.
16. Evita pe cat poti stransul parului cu elastice sau clame.