Un om din anturajul Cosa Nostra și-a facut relații în Brașov

Apropo.ro / 16.01.2002, 13:10
Un om din anturajul Cosa Nostra și-a facut relații în Brașov
Vestea ca patru politicieni locali, din partidul de guvernamânt, au avut relații amicale cu Paul Brener, omul prin care mafia siciliana spala bani negri în România, a șocat opinia publica. Pentru prima data, Brașovul este centrul unui scandal de asemenea amploare.

Vestea ca patru politicieni locali, din partidul de guvernamânt, au avut relații amicale cu Paul Brener, omul prin care mafia siciliana spala bani negri în România, a șocat opinia publica. Pentru prima data, Brașovul este centrul unui scandal de asemenea amploare.

Intermediar pentru marile uzine brașovene
Paul Brener, un personaj enigmatic, originar din Focșani, a parasit țara în anii ’60, stabilindu-se în Italia. Cu acordul Securitații și având deja dubla cetațenie, româno-italiana, el a reușit sa-și deschida la București o reprezentanța a firmei Tezulo. Ca om de afaceri, intermedia exporturile unor întreprinderi românești peste hotare.

Așa se pot explica legaturile sale cu conducerile uzinelor brașovene de autocamioane și tractoare. Dupa 1989, a ramas unul dintre clienții acestora. Se presupune ca Brener a lucrat pentru DIE – Direcția de Informații Externe a Securitații, actualul Serviciu de Informații Externe, SIE.

Contactat de Fulga
Dintre persoanele care reprezinta relațiile lui Paul Brener în România, șase sunt brașoveni. Actualul șef al SIE, Gheorghe Fulga, l-a contactat pe Brener cu ani în urma, pentru a-i cere sa aranjeze o întrevedere între președintele Ion Iliescu și câțiva oameni de afaceri din SUA. Pe atunci, Fulga renunțase la postul de prefect al Brașovului, pentru a deveni consilierul lui Iliescu.

Brener, un client vechi al uzinei Roman
„Toata povestea asta este o facatura”, spune Romulus Moucha, fost deputat PSD, fost director al uzinei Roman SA, astazi secretar de stat în Ministerul Industriei și Resurselor. „Domnul Brener era un client vechi al uzinei Roman. L-am moștenit, mai exact. Când am fost eu numit, l-am gasit acolo”. Moucha își amintește ca a fost o singura data în Italia, în 1997, dar nu la invitația lui Brener.

„Nu comentez”
Deputatul Constantin Nița, șeful PSD Brașov, are un singur raspuns la toate întrebarile. „Nu comentez. Campania asta de presa este un atac mârșav. Ne întâlnim în instanța”. Paul Brener a încercat sa-l scoata pe Nița basma curata, precizând ca n-a prea avut relații cu el. Gazetarul Eduard Huidan îl contrazice, însa. La rândul sau, deputatul brașovean arunca pisica în curtea membrilor fondatori ai Bancii Astra, actuala Banca Româna de Scont. „Brener avea legaturi bune cu gruparea care a investit la Banca Astra, cu fondatorii”, spune el. Grup din care fac parte Romulus Moucha, Alexandru Popa și Eduard Huidan.

Serviciile de informații dorm
Fostul prefect Alexandru Popa nu înțelege de ce se face atâta caz din relația sa cu Brener. „Ca prefect, ma întâlneam cu o mulțime de persoane. Nu aveam de unde sa știu ce hram poarta fiecare. Daca erau suspiciuni cu privire la persoana acestui domn, serviciile române de informații ar fi trebuit sa ma previna. Sunt convins ca totul nu este decât un foc de paie”. Pâna la urma, nu se va întâmpla nimic.

Mâna serviciilor secrete
Eduard Huidan, redactorul-șef al „Gazetei de Transilvania”, suține ca l-a cunoscut pe Brener prin 1991 sau 1992. În schimb, știe ca omul de afaceri italian era mai demult în legatura cu Constantin Nița, pe când acesta lucra la exporturi, la uzina de autocamioane, înainte de 1990. În campania de presa declanșata în jurul afacerilor Cosa Nostra în România, Huidan vede „un caz tipic de folosire a ziarelor de catre serviciile secrete”.

Cine e Paul Brener?
Paul Brener, omul suspectat de a fi intermediat afacerile mafiei siciliene în România, are 76 de ani. S-a nascut la Focșani, într-o familie înstarita de evrei. A absolvit Facultatea de Drept și a parasit România în anii ’60, stabilindu-se la Roma. Acum are dubla cetațenie, româna și italiana. Pe vremea comunismului, a facilitat unele exporturi ale statului român în Italia, în special în domeniul produselor agricole. Dupa 1989, a înființat mai multe firme cu capital mixt, româno-italian.

Cine sunt asociații lui Brener?
n Sciana Giacinto, asociat cu Paul Brener în firma „Euro Agri”, a fost arestat în Italia pentru asociere de tip mafiot și spalare de bani. Este considerat un apropiat al lui Bernardo Provenzano, actualul șef al Cosa Nostra.

n Fontana Antonino, asociat cu Brener în firma „Euro Agri”, este banuit a fi un apropiat al Cosa Nostra și paravanul unui apropiat al lui Provenzano. A fost liderul Partidului Comunist Italian. n Mattina Giuseppe, asociat cu Brener în firma NCA 2000 Prodcom SRL, este considerat drept locotenentul lui Pietro Aglieri, unul din „locotenenții” lui Provenzano. A fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru asociere de tip mafiot și implicare în asasinarea unui magistrat și a cinci polițiști.

Anchete ale Poliției italiene în România
Anchetatorii italieni investigheaza afacerile șefului mafiot Giuseppe Madonia în România. Directoratul Anti-Mafia din Caltanissetta, Sicilia, a identificat 18 firme din București care au avut legaturi cu unul din capii mafiei siciliene, Giuseppe „Piddu” Madonia. Acesta este condamnat la închisoare pe viața pentru mai multe infracțiuni de omor și pentru atentatele din 1992, în care și-au pierdut viața judecatorii Falcone și Borsellino, implicați în procese privind crima organizata.

Mafia Siciliana
Organizația criminala Cosa Nostra, din Sicilia, numara aproape 5.000 de membri. Teritoriul este împarțit între „familii”. Din conducerea Cosa Nostra, numita „consiliu”, face parte „il capo” din fiecare familie. Consiliul este condus de un șef suprem, numit „capo crimi”.

Carmina Mareș
[Brasoveanul]