Un nou tool de securitate DNS
Miercurea trecuta, Lucent Technologies a anunat lansarea unui nou serviciu de monitorizare pentru protejarea domeniilor impotriva persoanelor cu intentii malitioase.
Desi binecunoscuta in lume datorita aplicatiilor sale de retea optice, respectiv pentru date si voce, compania Lucent Technologies a lansat miercuri, 5 decembrie a.c., ceva cu totul diferit. Este vorba despre un nou serviciu de monitorizare pentru protejarea domeniilor impotriva persoanelor cu intentii malitioase.
DNS ProPerformance monitorizeaza DNS-ul (domain name system) clientului, fiind un serviciu care transforma numele de hostare intr-o adresa IP numerica, prin scanarea infrastructurii DNS pentru detectarea vulnerabilitatilor.
In consecinta, acesta se comporta ca un administrator de diagnosticare, efectuand peste 70 de testari pentru a se asigura de buna functionalitate a configuratiei DNS.
Insa cum functioneaza un asemenea serviciu? Asa cum s-a aratat mai sus, aplicatiile bazate pe IP se adreseaza unui server DNS pentru a transforma numele de domenii in adresele lor IP intr-o forma numerica. DNS ProPerformance notifica adminstratorii de sisteme in legatura cu informatiile DNS invalide sau incorecte, care ar putea impiedica un site/o aplicatie in prevenirea defectiunilor.
Odata detectate problemele, software-ul trimite notificari e-mail adminstratorilor, permitandu-le astfel sa economiseasca timp pretios. Produsul a fost creat sub patronajul companiei Network Software Group.
„Din cauza caracterului sau complex, de cele mai multe ori companiile neglijeaza adminstrarea si configurarea corespunzatoare a DNS-ului. In consecinta, intreaga infrastructura de baza, precum prezenta web si traficul e-mail, este periclitata,” afirma Cricket Liu, specialist DNS si autor al lucrarii „DNS and BIND”, O´Reilly & Associates Nutshell Handbook.
„Acest nou serviciu furnizeaza un mijloc simplu si rapid de a obtine un raport comprehensiv despre starea de „sanatate” a DNS-ului si a sursei externe.
Rapoartele clare si recomandarile detailate contribuie la identificarea si corectarea problemelor de configurare si a vulnerabilitatilor de securitate,” adauga acesta.
Ultimele studii de piata din industria securitatii informationale estimeaza cifre uriase de investitii in acest domeniu.
In cadrul unui astfel de studiu, analistul RBC Capital Markets arata ca pana in anul 2005, guvernele si organizatiile non-guvernamentale vor investi peste 30 de miliarde de dolari pe an pentru protejarea sistemelor de informatii impotriva amenintarilor teroriste sau de alt gen.