Lacul Karaciai din Rusia servea drept groapă de gunoi pentru câteva fabrici mari de arme nucleare din Uniunea Sovietică, iar un șir de accidente au lăsat regiunea contaminată cu deșeuri radioactive.
În anul 1990, o plimbare de o oră pe malul acestui lac echivala cu o cantitate de radiații care ar fi putut ucide un om.
Lacul situat în sud-vestul Rusiei, aproape de granița cu Kazakhstan, în regiunea Cheybinsk, a fost construit în anii ’40, când sovieticii mutau producția de armament spre est, pentru a evita invazia nazistă.
Cel mai poluat lac se află în Rusia
În 1992, președintele Rusiei, Boris Elțîn a semnat un decret care oferea acces oamenilor de știință din Occident în zonă, mai târziu aceasta fiind caracterizată drept cea mai poluată de pe Terra. Aici, deșeurile de apă au format un cocktail radioactiv din elemente precum Stronțium-90 si Cesium-137.
Ulterior, a fost confirmată o legatură între deșeurile respective și creșterea cu 21% a cazurilor de cancer, cu 25% a malformaților la naștere și cu 41% a cazurilor de leucemie din regiune.
Și râul din apropiere a fost poluat, iar 65% dintre localnici au fost iradiați.