Un ienicer in NBA

Apropo.ro / 26.03.2002, 09:50
Un ienicer in NBA
Hedo Turkoglu, primul jucator de origine turca din liga profesionista nord-americana de baschet, cheltuieste mii de dolari lunar pe telefonul mobil, vorbind cu familia Îl cheama Hidayet, dar americanii îl alinta Hedo. Joaca din sezonul 2000-2001 la Sacramento Kings si este component al

Hedo Turkoglu, primul jucator de origine turca din liga profesionista nord-americana de baschet, cheltuieste mii de dolari lunar pe telefonul mobil, vorbind cu familia

Îl cheama Hidayet, dar americanii îl alinta Hedo. Joaca din sezonul 2000-2001 la Sacramento Kings si este component al echipei nationale a Turciei. A împlinit 23 de ani acum o saptamîna si este unicul soldat otoman din legiunea NBA. De curînd, pe 21 martie, a stabilit recordul propriei cariere, cînd a înscris 31 de puncte, în meciul cu Denver Nuggets. Echipa lui se afla pe primul loc în Conferinta de Vest si contributia lui Hedo la aceasta performanta a fost decisiva.

„Dar îmi este foarte dor de casa si de mîncarea pe care obisnuia sa mi-o gateasca mama mea, un fel cu brînza si fructe de mare pe care aici nu am de unde sa-l iau. Dau o gramada de bani pe convorbirile telefonice cu familia mea”, marturiseste baschetbalistul. Hedo Turkoglu spune ca înainte de fiecare meci suna acasa si vorbeste, pe rînd, cu parintii si fratele sau.

„Este un ritual, o superstitie, fara de care am impresia ca nu o sa-mi mearga bine”. Desi se plînge ca Sacramento este un orasel mic în comparatie cu aglomeratul Istanbul natal, Turkoglu povesteste ca se distreaza destul de bine alaturi de coechipierii lui, Vlade Divaci si Predrag Stojakovici, de dragul carora a învatat limba sîrba.

„În zilele noastre libere, iesim în oras, la biliard sau bowling, sau ne uitam la alte meciuri. Vlade e mai în vîrsta ca noi, mai serios, are familie. Ne ajuta mult si pe teren, si în afara lui. Cu Peja ma mai prostesc cîteodata, facem tot felul de nebunii împreuna”.

Ambitiile jucatorului turc sînt nemasurate. „Cred ca anul acesta Kings vor fi capabili sa sufle titlul de campioni celor de la Los Angeles Lakers. Pe noi nu ne intereseaza pe cine avem ca adversar, vrem sa jucam cît mai bine. Eu unul stiu ca am dobîndit experienta, desi am avut cîteva accidentari. Ma confrunt aproape în fiecare seara cu cei mai valorosi baschetbalisti ai lumii si am învatat sa tin pasul cu ei”, povesteste Hedo.

Despre viata lui amoroasa, Turkoglu nu vorbeste prea mult. „Pe aici, prin America, sînt prea multe femei frumoase. Nu ma pot hotarî”, glumeste jucatorul. Pîna cînd îsi va gasi aleasa de peste ocean, Hedo tine mortis sa nu piarda nici un film bun si sa-si cumpere un munte de pantofi.

CARIERA

În urcare

Hidayet Turkoglu are 2,03 metri si cîntareste 100 de kilograme. În actualul sezon competitional din NBA, el are o medie de 10,3 puncte, 4,6 recuperari si 2 pase decisive pe meci. A luat parte la evenimentele din cadrul All-Star Weekend-ului desfasurat la începutul lunii februarie, la Philadelphia.

Duminica seara, echipa sa a pierdut în fata celor de la Lakers, cu 96-97, Turkoglu fiind titular si marcînd 17 puncte în 41 de minute petrecute pe teren. Pe 21 decembrie, într-un meci pe care Kings l-au cîstigat în fata celor de la Phoenix Suns, Turkoglu a înregistrat o „double-double” – 21 de puncte si 10 recuperari.

Sursa: www.prosport.ro