Un fost boxer,acum preot, l-a cununat, în anii ’70, pe Iliescu

06 06. 2002, 19:13
În haine de mirean, Ioan Branzei pare orice altceva numai preot nu. Înalt de aproape doi metri, are nasul spart și gesturi expansive. Popa Puiu - cum îi spun toți cunoscuții - s-a ales cu nasul spart în tinerețe, cand a avut o preocupare mai puțin obișnuita


În haine de mirean, Ioan Branzei pare orice altceva numai preot nu. Înalt de aproape doi metri, are nasul spart și gesturi expansive. Popa Puiu – cum îi spun toți cunoscuții – s-a ales cu nasul spart în tinerețe, cand a avut o preocupare mai puțin obișnuita pentru un viitor preot: boxul.

Popa Puiu s-a apucat de box în adolescența și, chiar dupa ce a renunțat sa mai practice acest sport, a ramas un suporter fidel. El a marturisit ca nici acum, la 60 de ani, nu ar refuza sa intre în ring: „Ma simt bine în ring. Nu mi-ar fi frica sa iau niște pumni nici acum, ca nu sunt laș!”.

Popa Puiu susține ca boxul formeaza caractere puternice.

„Am fost boxer. Știu ca dupa o lovitura vine alta și cine nu știe sa piarda nu știe sa caștige”, rezuma el filozofia acestui sport și continua: „Boxul e o chestie de barbație.

Barbatul simte nevoia sa fie și cocoș! De mici ne batem. Viața e o lupta. În fond, cred ca de-aici pleaca: din dorința omului de a se lupta. Vrea sa dovedeasca ca e mai bun decat celalalt. Unii o fac prin scris, alții prin altceva. Fiecare are un talent în care se bate”.

Din proprie experiența, Popa Puiu spune ca, în box, cea mai grea lovitura este „la pateu”, adica la ficat: „Lasa urme și poate fi mortala”.

Din ring în strana

Din nefericire, cariera de boxer a lui Ioan Branzei s-a încheiat brusc, cu un accident destul de comun în ring: o lovitura bine plasata i-a rupt nasul. Parinții sai au intervenit atunci și au facut tot ce s-a putut pentru a-l ține departe de acest sport.

L-au trimis la teologie: „Tata și-a dat seama ca sunt un nonconformist, așa ca mi-a spus, într-o zi: >”.

Așa a ajuns sa studieze Teologia la Seminarul din Caransebeș, apoi Facultatea de Teologie la Sibiu.

Fostul boxer comenteaza: „Am început-o în pumni și am ținut-o tot așa, toata viața, dar niciodata n-am fost facut knock-out! Îmi pare rau ca n-am putut sa ajung și eu un mare campion. Asta a fost visul meu…”.

Fanul cu sutana

Chiar daca nu mai boxeaza de ani buni, preotul Branzei urmarește toate meciurile transmise la televizor. Boxerul sau preferat este argentinianul Carlos Monzon, urmat de panamezul Roberto Duran.

Tot preferații lui sunt și Kassius Klay, despre care spune ca este un „artist cerebral” și boxerii romani Leonard Doroftei, Francisc Vaștag și Mihai Leu (cu ultimii doi s-a împrietenit de-a lungul anilor).

„Sa nu se înțeleaga ca boxerii sunt fioroși. Cauta ei sa para așa, dar cei mai mulți nu sunt deloc fioroși. Cel mai mare timid este Mihai Leu, dar e un barbat rasat!”, detaliaza parintele.

„Ma uit la box mai des ca la fotbal”, rade acesta.

Etichetat și acuzat

Nonconformismul preotului i-a adus de multe ori necazuri. De-a lungul anilor, i-au fost aplicate mai multe etichete: informator al Securitații, protejat al lui Iliescu și chiar hoț. Spune ca a fost supus la controale interminabile, dar nu i s-a putut pune nimic în carca.

Totuși, puțini preoți se pot lauda ca au pus pe picioare doua biserici: cea din Lovrin și Biserica Martirilor din Timișoara.

Popa Puiu a sfințit și lucruri mai puțin obișnuite: sedii de firme, vestiare de fotbaliști și chiar mașini. El a fost chiar inclus pe CD-ul lui Ilie Stepan, batand impecabil toaca.

Succesul sau în randul enoriașilor este incontestabil, de vreme ce la subsolul Bisericii Martirilor – înca în construcție – se înghesuie sute de credincioși sa-i asculte predicile, iar în timpul slujbei oamenii din blocurile din jur își deschid larg ferestrele.

I-a pus pirostriile lui Iliescu

Preotul Branzei are o relație speciala cu Ion Iliescu, președintele Romaniei, pe care l-a cunoscut la începutul anilor ’70, la Lovrin. „L-am cunoscut ca om credincios!”, spune Popa Puiu.

„Liber cugetator nu e necredincios, ci omul care gandește liber”, explica preotul controversata poziție religioasa a președintelui.

„Și eu sunt structural liber. Îmi place libertatea! Sunt liber sa țin la Iliescu! Același respect îl am și pentru rege, dar pe primul loc este Iliescu. El este primul care m-a ajutat sa ridic Biserica Martirilor”.

Popa Puiu i-a sfințit casa lui Ion Iliescu, pe vremea cand acesta locuia la Timișoara, pe strada Paris și se ocupa de problemele de cultura și propaganda ale județului. Un amanunt mai puțin cunoscut este ca preotul Branzei a oficiat slujba de cununie a actualului președinte al țarii cu doamna Nina.

Adriana Andronescu [Hunedoreanul]