Un exercițiu fizic ar putea fi cheia prezicerii duratei de viață
Studiul a inclus un test simplu, 2.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 51 și 80 de ani fiind rugați să se așeze și să se ridice de pe podea în poziție dreaptă, folosindu-se de cât mai puțin ajutor.
Punctajul optim primit de participanți era de câte 5 puncte pentru coborâre și 5 puncte pentru ridicare fără a se sprijini în mâini. Cu cât persoanele se ridicau sprijinindu-se în mâini sau în genunchi cu atât punctajul pe care îl obțineau era mai mic.
Mai mult de jumătate din participanți, cu vârste între 76 și 80 de ani au picat testul, obținând între 0 și 3 punct, iar. 70% dintre cei sub 60 de ani au obținut punctaje aproape maxime.
Există o probabilitate de 6,5 ori mai mare ca persoanele ce au obținut între 0 și 3 puncte să moară în următorii șase ani, comparativ cu cei ce au obținut punctaje între 8 și 10. Doar doi subiecți care au obținut maximul de 10 puncte au murit în perioada studiului.
„O creștere cu un punct echivalează cu o reducere de 21% a mortalității „, a spus Claudio Gil Soares de Araújo, unul din coordonatorii studiului.
În timpul studiului, care a durat șase ani, 159 dintre participanți au murit, majoritatea fiind dintre cei care au întâmpit probleme în a se ridica de la podea.
„Studiul nostru a arătat că flexibilitatea musculară nu este importantă doar pentru diferite activități zilnice ci are o influență favorabilă asupra speranței de viață „, a spus Araújo.
Doctorii recomandă activități fizice precum plimbări, înot, yoga pentru obținerea unui punctaj maxim la acest test și creșterea duratei de viață.