Specialiștii aveau sub observație, de câțiva ani, o largă fisură situată într-unul dintre cei mai mari ghețari ai Groenlandei, Petermann. Luni, sateliții NASA au semnalat că ghețarul s-a fisurat complet, eliberând un aisberg cu suprafața de 120 de kilometri pătrați.
Ghețarul Petermann face parte din suprafața de patru cincimi a Groenlandei acoperită de ghețuri. Situat în mare parte pe uscat, Petermann are o limbă care se continuă în ocean, acesta fiind locul de unde s-a rupt aisbergul.
Îngrijorător pentru specialiști este faptul că acum doi ani, din același ghețar s-a rupt un alt aisberg, de două ori mai mare decât acesta.
„Este îngrijorător și deranjant”, spune profesorul Andreas Muenchow, de la Universitatea din Delaware.
„Avem date din ultimii 150 de ani și ceea ce se întâmplă acum iese din tipare. Acest fenomen ne arată că Groenlanda se schimbă foarte repede”, a declarat Muenchow.
Specialiștii se tem că, din cauza încălzirii globale, care are deja ca efect creșterea temperaturilor în zona arctică cu 4o Fahrenheit (aproximativ 2o Celsius) în ultimii cinci ani, nivelul apei oceanelor ar putea crește.