Ultima perioada de sarcina
Lunile VII, VIII și IX sunt foarte importante în viața gravidei. Deși corpul ei se îngreuneaza tot mai mult și îi produce unele probleme, aceasta perioada trece foarte repede, deoarece viitoarea mama are multe de facut pentru ca micuțul ei sa fie bine primit.
Chiar daca transformarile din corpul ei sunt știute și sunt simțite permanent, femeia, mai ales cea aflata la prima naștere, este mereu luata prin surprindere.
Zilnic, burtica crește datorita dezvoltarii micuțului, ajungand ca în saptamana a 36-a a sarcinii (luna a VIII-a) sa atinga marginea inferioara a arcului costal, adica imediat sub sani.
Este perioada în care femeia se simte incomodata la respirație, cand anumite mișcari sunt mai greu de executat, cand poziția de somn sau de odihna la orizontala devine o problema.
Burtica e prea mare, iar puiul din interior nu mai are suficient spațiu de mișcare.
El se dezvolta acum foarte mult, se îngrașa, devine tot mai rotofei, se pregatește sa paraseasca ospitaliera casuța pentru brațele iubitoare ale mamei.
Pregatirea corpului
Conștienta de marea ei îndatorire, mama va trece însa peste aceste mici probleme și se va comporta normal.
Ea va gasi suficiente resurse pentru a duce înca o viața normala.
Va lucra, daca se va simți în stare, dar va trebui sa-și acorde mai mult timp pentru îngrijirea personala.
Pregatirea corpului pentru toata aceasta perioada a fost mereu în atenția ei, pe toata durata sarcinii, dar acum este nevoie de un efort în plus, deoarece pielea, mai ales pe burtica, pare sa fie insuficienta pentru ceea ce o așteapta, așa ca este nevoie de masaje cu o perie moale, la baie și chiar dupa, folosirea de unguente emoliente pentru a împiedica formarea vergeturilor.
Picioarele trebuie și ele protejate, cu ciorapi elastici, mai ales daca exista tendința de formare a varicelor.
Sunt indicate și mișcarile energice ale picioarelor, în vana de baie, pentru punerea în mișcare a circulației sanguine.
Dar și compresele reci pot fi de mare ajutor pentru decongestionarea, uneori insuportabila, a pulpelor.
Cea mai odihnitoare poziție ramane, însa, aceea a așezarii într-un fotoliu și ridicarea cat mai sus a picioarelor.
Este poziția care convine foarte mult și bebelușului, deoarece învioreaza circulația sanguina prin placenta și astfel copilul va fi mai bine oxigenat.
Sfaturile neprețuite
În ultima luna de sarcina, viitoarea mama trebuie sa-și pregateasca sanii pentru alaptare. Sunt recomandate masajele scurte, cu jeturi de apa rece care întaresc pielea sanilor, precum și formarea mameloanelor prin procedee mecanice sau cu ajutorul unor instrumente speciale, ce se gasesc la magazinele specializate, și care ajuta și la desfundarea canalelor galactofore.
Tot acum, în ultima luna de sarcina, copilul studiaza traseul pentru ieșire, își ocupa poziția definitiva de dinainte de naștere, adica sta cu capul în jos și coboara mai adanc în bazin, lucru care o face pe mama sa respire ceva mai ușor.
Mișcarile lui sunt acum tot mai îngradite din cauza spațiului tot mai mic, dar nu este nici un motiv de îngrijorare, totul decurge normal.
În perioada aceasta, gravida e din ce în ce mai nerabdatoare, dar și oarecum speriata, doar se apropie marea încercare!
Ea cauta acum sprijinul unor sfaturi avizate: mama sau prietena cea mai buna care au nascut deja…
Dar, cu siguranța, cele mai liniștitoare și avizate vor fi sfaturile primite de la medicul curant sau o moașa apropiata, rabdatoare și sfatoasa.
Așa va avea încredere ca totul va decurge absolut normal și neliniștea va trece ca un vis urat.
Ea va gasi resurse și disponibilitați pentru a pregati cum se cuvine casa, va aranja camera copilului, va cumpara cele necesare pentru primul lui trusou și va încerca sa se bucure de ultimile zile de libertate.
Amanuntele sunt importante
Nu va uita, cu siguranța, sa-și pregateasca geamantanul cu lucrurile necesare la maternitate, în momentul nașterii, de unde nu trebuie sa lipseasca lenjeria ei de corp, primul trusou al micuțului, actele necesare, un mic aparat de radio (tip walkman), un aparat de fotografiat, eventual un mic jurnal pentru primele impresii asupra evenimentului și, de ce nu, o mica trusa de machiaj (ruj de buze, rimel, crema, demachiant, șampon, ulei pentru corp, o oglinda).
Mama nu trebuie sa scape din vedere lucruri de amanunt pentru a se simți bine
atunci cand ea și copilul ei vor deveni vedetele zilei. Chiar daca va fi obosita din cauza nașterii, ea va trebui sa straluceasca, deoarece toți o vor admira și se vor bucura pentru ea și copil.
Preocupari marunte, dar atat de dragi, îi vor ocupa mare parte din timp și vor ramane marturie în timp, deoarece orice femeie nu va conteni sa-și povesteasca, la infinit, marea aventura a vieții ei, cand a purtat sarcina, cand s-a simțit atat de minunat de fericita și împlinita!