Unele uleiuri de gatit sunt capabile sa previna instalarea dementei si a cancerului, in timp ce altele sunt bogate in grasimi nesanatoase. Ce alegi?
Acest studiu vine sa confirme inca o data beneficiile uleiurilor bogate in acizi Omega 3 (polinesaturati), care scad riscul de maladii cardiace si accidente cerebrale, sunt benefice pentru cei care sufera de boli inflamatorii, precum artrita reumatoida, si previn maladia Alzheimer, informeaza Mediafax.
Totusi, nu toti acizii Omega sunt buni in ceea ce priveste instalarea dementei.
Cercetatorii au descoperit ca „supradozele” de uleiuri bogate in Omega 6 (polinesaturati) – benefice pentru mentinerea unui nivel scazut al colesterolului -, precum cel de floarea soarelui, pot avea efect contrar, dubland riscul de instalare a dementei.
Omega 3 si 6 fac parte din grupul grasimilor polinesaturate. Celelalte doua tipuri de grasimi existente sunt cele mononesaturate si cele saturate.
Uleiurile vegetale contin cantitati variate din aceste grasimi, dar sunt, in general, dominate de un singur tip. De exemplu, uleiul din seminte de rapita contine mai mult grasimi mononesaturate, in timp ce uleiul de floarea soarelui contine mai mult grasimi polinesaturate, iar cel de palmier – grasimi saturate.
Orice tip de grasime ajuta corpul sa absoarba vitaminele solubile in aceasta substanta (A, D, E si K) si sa produca hormoni sexuali. Dintr-o dieta echilibrata nu trebuie sa lipseasca un consum moderat de grasimi.
Consumul excesiv de grasimi saturate provoaca o crestere a nivelului de colesterol si a riscurilor de maladii cardiace. Consumul moderat de grasimi mono si polinesaturate contribuie la mentinerea colesterolului in limite normale.
Grasimile polinesaturate contribuie la mentinerea flexibilitatii si porozitatii membranei celulare, permitand nutrientilor sa intre si deseurilor sa iasa din celula. Este, insa, important sa se mentina un echilibru in consumul de grasimi polinesaturate.
Exista tendinta de a consuma cantitati mari de acizi Omega 6 (prezenti in multe uleiuri vegetale, pui si alimente procesate) si cantitati mici de acizi Omega 3 (prezenti in pestele gras, nuci, seminte si cateva uleiuri vegetale).
Specialistii recomanda un consum de acizi Omega 6 si 3 in proportie de 5 la 1. Tendintele actuale sugereaza, insa, o proportie de 10 – 20 la 1, fapt care ar putea duce la cresterea cazurilor de cancer, boli inflamatorii si maladia Alzheimer.
Consumul de grasimi si uleiuri ar trebui sa constituie maxim 33% din necesarul zilnic de nutrienti – 95 de grame pentru barbati (7 lingurite) si 70 de grame pentru femei (5 lingurite).
Lista uleiurilor sanatoase si a celor care trebuie consumate cu moderatie:
Uleiul de masline (rating 8/10)
Pro: contribuie la scaderea riscurilor de maladii cardiace si a cancerului mamar, avand un continut mare de grasimi mononesaturate, care ajuta la mentinerea unui nivel normal al colesterolului. Uleiul extravirgin este bogat in antioxidanti naturali, care protejeaza impotriva radicalilor liberi.
Contra: are un nivel destul de ridicat de grasimi saturate – 2 lingurite acopera o cincime din necesarul zilnic. Este potrivit mai mult pentru felurile de mancare europene si nu este o sursa buna de Omega 3.
Uleiul din seminte de in (Rating 7/10)
Pro: O sursa mai bogata de Omega 3 decat orice alt ulei si o alegere potrivita pentru vegetarieni care nu prea au de unde sa ia aceste grasimi din plante. Consumul regulat poate contribui la scaderea nivelului de colesterol.
Contra: nu se poate gati, iar daca nu este tinut intr-un loc rece si intunecat oxideaza. Este foarte scump, semintele din in, mai ieftine, fiind o varianta mai buna.
Uleiul de rapita (Rating 9/10)
Pro: o buna sursa de grasimi poli si mononesaturate, este cel mai sarac in grasimi saturate dintre toate uleiurile. Contine de zece ori mai multi acizi Omega 3 decat uleiul de masline. Poate fi folosit la gatit la temperaturi foarte inalte.
Contra: lipsa de aroma il face mai putin potrivit pentru salate si sosuri.
Uleiul de palmier (Rating 2/10)
Pro: Contine vitamina E si caroten, care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi.
Contra: contine grasimi saturate in proportie de 85% – doua lingurite depasesc necesarul zilnic al unei femei. In plus, cererea pentru plantatii de palmieri pentru ulei contribuie la despadurirea planetei.
Uleiul de avocado (7/10)
Pro: este mai bogat in grasimi monosaturate – grasimea principala in dieta mediteraneana – decat uleiul de masline. Este o sursa buna de vitamina E. Are un usor gust de nuci, fiind potrivit pentru sosuri si poate fi utilizat pentru prajit.
Contra: este foarte scump si destul de greu de procurat, iar aroma placuta poate provoca dependenta. Nu contine aproape deloc acizi Omega 3.
Uleiul de floarea soarelui (Rating 6/10)
Pro: pret scazut, fiind o sursa buna de antioxidanti, precum vitamina E. 1 – 2 lingurite din acest ulei acopera necesarul zilnic de grasimi al unei femei. Continutul de grasimi polinesaturate contribuie la mentinerea unui nivel normal al colesterolului. Este potrivit pentru gatit.
Contra: este foarte bogat in Omega 6, deci, daca este consumat regulat, trebuie sa se asigure din alte surse acizii Omega 3, necesari pentru o dieta echilibrata. Utilizarea repetata a aceluiasi ulei pentru prajit duce la formarea gasimilor saturate.
Uleiul din seminte de dovleac (5/10)
Pro: foarte sarac in grasimi saturate, cu o balanta buna a grasimilor mono si polinesaturate, inclusiv a acizilor grasi Omega 3. Este delicios mai ales pentru gatirea legumelor prajite si are o culoare frumoasa pentru decorarea felurilor de mancare.
Contra: este scump si disponibil doar in magazine specializate. Nu contine acelasi nivel de zinc, fier si magneziu pentru care sunt celebre semintele din care este extras.
Uleiul de nuca (Rating 4/10)
Pro: o sursa principala de grasimi mononesaturate, dar mai saraca in acizi Omega 3. Are o aroma puternica fiind suficient sa se foloseasca o cantitate mica la prepararea alimentelor, ceea ce inseamna calorii mai putine si mai putine grame de grasime.
Contra: este scump, iar aroma dispare la temperaturi inalte, deci nu este potrivit pentru gatit. Se deterioreaza repede dupa ce sticla este desigilata. Trebuie pastrat intr-un loc intunecos si rece.