Uleiul de masline – sanatos și la moda
„Popularitatea uleiului de masline a crescut datorita asocierii lui cu bucataria mediteraneana și efectele ei benefice asupra sanatații”, spune Claire Birks, analist la Mintel, o companie specializata în studii de piața.
Uleiul de masline este bogat în grasimi monosaturate, ceea ce înseamna ca pot ajuta la ținerea sub control a nivelului de colesterol, ca parte a unei diete echilibrate. Iar conținutul mare de vitamina E ajuta la prevenirea bolilor de inima. Prevenirea cancerului de piele, de sân sau de colon poate fi legata de acizii oleici și fenolii care pot fi gasiți în uleiul de masline.
Italia, Spania și Grecia sunt cei mai mari producatori de ulei de masline. În fiecare dintre aceste țari exista o diversitate regionala enorma în ceea ce privește aromele și stilurile de preparare, cu peste 80 de varietați de masline folosite la producerea uleiului.
Geoff Davies, director la Italian Olive Oil Company, care comercializeaza ulei de masline de calitate superioara, spune ca lumea l-a crezut nebun când și-a deschis afacerea acum patru ani.
„Cei mai mulți dintre britanici au ulei de masline în bucatariile lor. Poate ca e de calitate proasta, dar exista. Sunt conștienți de beneficiile din punctul de vedere al sanatații. În plus, cred ca și faptul ca mulți oameni calatoresc este un factor important. Gusta mâncarea mediteraneana, le place și când se întorc cumpara uleiul”, este de parere Davies.
Azmina Govindji, dietetician la Asociația Britanica pentru Dietetica, susține ca publicitatea facuta proprietaților uleiului de masline și faptul ca cei mai mari bucatari gatesc cu ulei de masline stau la baza poularitații produsului.
„Când îi încurajam pe oameni sa manânce un lucru, aceasta sugestie este mult mai bine primita decât o interdicție la ceva”, spune Govindji. Ea adauga ca pentru cei care nu își permit uleiul de masline exista varianta uleiului de rapița, care are aceleași proprietați.