UE vrea să „lovească” infractorii unde îi doare mai tare: la bani!
Potrivit noilor norme, vor putea fi confiscate bunurile care au fost tranferate unor terțe persoane, bunurile provenite din săvârșirea de infracțiuni vor putea fi confiscate chiar și atunci când persoana învinuită se sustrage urmăririi penale și, nu în ultimul rând, vor putea fi dispuse măsuri de înghețare temporară a bunurilor care riscă să dispară dacă nu se iau măsurile necesare.
Aceste măsuri au fost propuse deoarece, în prezent, sumele recuperate din activitățile de criminalitate organizată sunt modeste în raport cu veniturile enorme generate de activitățile ilegale.
Veniturile grupărilor de criminalitate organizată sunt din ce în ce mai mult investite în afara țării lor de origine, adesea în mai multe state membre, sau sunt transferate către terți (adeseori rude sau intermediari) în scopul de a evita confiscarea. Investițiile în case, autovehicule, restaurante, mici întreprinderi și acțiuni sunt doar câteva exemple care arată cum pot fi reinvestite profiturile ilicite în active sau activități licite.
„Trebuie să îi lovim pe infractori acolo unde îi doare mai tare, să le luăm banii și să redirecționăm profiturile acestora în economia licită, în special în această perioadă de criză. Autoritățile de aplicare a legii și autoritățile judiciare trebuie să dispună de instrumente mai bune pentru depistarea acestor bani. De asemenea, au nevoie de mijloace mai numeroase care să le permită recuperarea unei proporții mai mari a bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni„, a declarat Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.