Ucraina – locul 1, România doar pe locul 18
Sanda Ladoși (foto) a strîns 18 puncte, de la patru dintre cele 36 de țari care au votat.
Astfel, telespectatorii din Israel au acordat melodiei «I Admit» un punct, cei din Cipru – trei puncte, cei din Portugalia – patru puncte, iar cei din Spania – zece puncte.
Locul ocupat de România în acest an, cînd în premiera clasamentul competiției a fost decis exclusiv pe baza televotingului, este cel mai slab din ultimele patru participari și face ca în 2005 sa trebuiasca sa concuram în semifinala pentru a accede eventual la finala, în cazul în care acest sistem cu doua runde de concurs se va pastra.
Iyi aksamlar. Salutul de « buna seara » , apariția vedetei datorita careia Eurovision 2004 a avut loc în Turcia – Sertab Erener – și dansul ritualic al unor derviși rotitori au fost de ajuns pentru a da fiori audienței de la arena Abdi Ipekci din Istanbul: o babilonie de nații, steaguri și limbi, dar aceeași dorința de distracție, același fair play de a aplauda concurenți din 24 de țari, aceleași inimioare luminoase roșii și albe agitate de aproape șapte mii de oameni. Irlanda, Macedonia și Grecia, cu delegații de sute de persoane, au avut susținatori serioși printre spectatori, dar nici o țara nu se poate mîndri cu consensul pe care l-a întrunit Turcia – nu numai pentru ca era gazda, ci și datorita trupei ska Athena, care a facut o figura foarte buna cu piesa « For Real ».
Primele cinci locuri au fost adjudecate de favoriții întrecerii. Vecinii noștri din nord-est au trecut prin foc și sabie publicul din Istanbul, dar și aproximativ o suta de milioane de telespectatori europeni. Ruslana a descins parca din Munții Carpați – de unde, susține ucraineanca, se trage muzica ei – pentru a ne cînta « Wild Dances » și a ne dansa « Life Ballet ».
Un show ce ne duce cu gîndul la Wild Wild East și a carui rețeta include muzica fara mari pretenții, dans în forța, costume inedite din metal, piele și blana și o grafica sugestiva – vapai și fulgere – pe fundal.
Ramîne de vazut daca refrenul „shi-di-ri-di-duy, shi-di-ri-di-dana” va fi la fel de fredonat ca „Every Way That I Can” al lui Sertab Erener. Cert este ca Ruslana, deținatoarea celui dintîi disc de platina din Ucraina, a reușit prin victoria sa sa duca Eurovision-ul la Kiev, pentru prima data în istoria concursului.
Pe locul doi s-a clasat Zeljko Joksimovic și orchestra sa din Serbia-Muntenegru, cu o « doina de jale » în care ritmurile tradiționale produse la flaut s-au îmbinat cu vocea grava a solistului și cu o execuție impresionanta la vioara.
Locul trei a revenit unui alt pretendent puternic la trofeu, grecul Sakis Rouvas, care a «zguduit» sala cu al sau «Shake It», o piesa de inspirație Ricky Martin completata cu o coregrafie prelucrata dupa tradiționalul syrtaki.
În timp ce interpreții turci reuniți sub numele Athena au terminat pe locul patru, o adolescenta de 16 ani reprezentînd Ciprul a reușit performanța de a ocupa locul cinci cu o evoluție fara artificii de imagine. Singura pe scena, cu melodia ei de dragoste, Lisa Andreas și-a pus în valoare vocea, iar acest lucru a fost de ajuns.
Clasamentul complet a aratat astfel :
1. Ucraina/280 puncte;
2. Serbia – Muntenegru/263 puncte;
3. Grecia/252 ;
4. Turcia/195 ;
5.& 6. Cipru și Suedia/cîte 170 puncte ;
7. Albania/106 puncte ;
8. Germania/93 puncte ;
9. Bosnia Herțegovina/91 puncte ;
10. Spania/ 87 puncte;
11. Rusia/67 puncte;
12. & 13. Malta șI Croația/ cîte 50 de puncte ;
14. Macedonia/47 puncte ;
15. Franța/40 puncte;
16. Marea Britanie/29 puncte;
17. Polonia/27 puncte;
18. România/18 puncte;
19. Islanda/16 puncte ;
20. Olanda/11 puncte ;
21. Austria/9 puncte ;
22. & 23. Belgia și Irlanda/ cîte 7 puncte;
24. Norvegia/3 puncte.