Ucraina este folosita tot mai mult ca tara de tranzit pentru traficul de droguri, în special din cauza coruptiei la nivelul serviciului vamal, dar si a granitelor sale cu Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Republica Moldova si Rusia, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina electronica.
Agentii Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) au confiscat, la 23 iulie, la Illicevsk, 174 de kilograme de heroina, în timpul unui raid efectuat în cooperare cu Agentia americana Antidrog (DEA) si cu autoritatile turce. Anchetatorii considera ca heroina era transportata ilegal din Iran spre vestul Europei, prin Azerbaidjan, Georgia, Ucraina si Polonia.
Aceasta captura a determinat SBU sa difuzeze un comunicat în care îsi exprima îngrijorarea cu privire la rolul tot mai mare al Ucrainei în traficul international de droguri, inclusiv în ceea ce priveste productia si „implicarea din ce în ce mai intensa a cetatenilor ucraineni”. În total, SBU a confiscat anul acesta peste 460 de kilograme de heroina, în valoare de 32 de milioane de dolari, mai mult decât cantitatea totala capturata în Ucraina în ultimii 15 ani.
Mai multi factori par sa indice de ce traficantii au ales Ucraina ca ruta de tranzit, unul dintre acestia fiind portiunile vaste ale frontierei nepazite cu Rusia. Un alt factor îl constituie zona de coasta a Marii Negre, în mare parte nepazita, precum si nivelul ridicat de coruptie în rândul angajatilor serviciului vamal ucrainean.