Analistii celei mai mari banci elvetiene afirma acum ca temerile privind riscurile care ameninta economia sunt exagerate, dupa ce anul trecut anticipau o criza. O depreciere controlata a leului se va dovedi in cele din urma benefica pentru economie, in conditiile in care va restabili echilibrul in sistem si va elimina ceea ce noi credem ca sunt "temeri exagerate" privind amenintarile potentiale pentru perspectivele de crestere ale Romaniei, afirma analistii celei mai mari banci elvetiene UBS.
Evaluarile marcheaza o adevarata rasturnare de optica privind Romania, dupa ce din vara trecuta analistii UBS adoptasera unul dintre cele mai pesimiste tonuri in comentariile asupra riscurilor care ameninta economia: tara unde totul ar putea s-o ia razna, ceva trebuie sa cedeze in urmatoarele 18 luni, niciun semn de ajustare interna – titra un raport al UBS emis la sfarsitul verii trecute, ajuns inclusiv pe masa guvernatorului BNR si care incepuse sa-i ingrijoreze pe investitori.
Deprecierea leului nu va afecta cresterea PIB, care va ramane solida, semnificativ peste 5%, ba va fi chiar benefica, Romania va depasi dezchilibrele, va continua convergenta cu UE, deficitul extern mare este un fenomen care se perpetueaza in cazul unor tari ca Spania sau Portugalia, datoria publica este foarte scazuta, ceea ce ii lasa Guvernului spatiu de manevra pentru depasirea oricaror probleme care ar putea aparea din cauza unei deprecieri/devalorizari a leului. Peste toate, UBS crede ca Romania, ca membru al UE, se bucura de stabilitate politica.
Desigur, UBS mentioneaza ca principala ingrijorare privind Romania este deficitul de cont curent care continua sa se umfle, atingand unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE. Insa tot UBS mentioneaza ca fenomenul a fost observat in majoritatea economiilor emergente.