10.000 de euro. Aceasta este donația primita vineri, 10 septembrie, de Centrul „Daniel” din Florești din partea unui grup de oameni de afaceri straini, protagoniștii unei acțiuni inedite: turul Transilvaniei pe bicicleta.
Prin acest proiect s-au strâns 60.000 de euro, suma destinatata unor centre patronate de Societatea de Caritate Blythswood Care, din România și Ungaria.
În România, prima oprire a fost la Florești, la Centrul „Daniel”. Înființat în anul 2000, cu sprijinul Societații Blythswood Care, Centrul are în îngrijire 9 tineri care au crescut în orfelinate și la 18 ani nu au avut un viitor cert. Ei sunt ajutați sa își gaseasca o slujba, sa învețe o meserie și sa se integreze în societate.
Poveștile baieților au ceva în comun. „Cei mai mulți au fost abandonați. Deși își cunosc parinții, nu au încredere în ei”, spune Balazs Csiszer, directorul Centrului.
„Câți reușesc sa se integreze în societate?”, întreaba Eric Terhaerdt, managerul uneia dintre cele mai mari companii farmaceutice de la nivel mondial, AstraZeneca.
„Au nevoie sa stea în Centru 2-3 ani, pâna sa se descurce pe cont propriu. Dar nu reușesc toți”, spune, cu regret în glas, Balazs.
Oaspeții sunt invitați sa faca turul Centrului. Pun întrebari, se fotografiaza cu tinerii și le zâmbesc tuturor. Viața a fost dura cu baieții de aici, dar li s-au întins și multe mâini de ajutor. Cel mai recent sprijin a venit din partea „bicicliștilor straini”.
„Trebuie sa îți pese”
„Am ales România pentru ca orfanii sunt o problema în țara voastra. Ca eforturile de integrare în UE sa fie reușite, e nevoie ca aceasta sa fie rezolvata”, spune Alistair McLeish, unul dintre cei cinci bicicliști, care este fondatorul agenției de comunicare pentru Europa Centrala și de Est, Mmd Public Relations.
Completarea vine de la companionul sau Michael Ward, adjunct al șefului Misiunii Britanice pe lânga Ambasada din Budapesta: „Ca om de afaceri, ai o responsabilitate. Trebuie sa îți pese de ceilați și sa îi ajuți daca poți”.
„Noi suntem privilegiați. Avem o casa mare, mașini, tot ce ne dorim. Am demarat acesta acțiune caritabila pentru ca vrem sa facem ceva pentru cei care nu au fost așa norocoși ca noi. Ceva mai mult decât doar sa semnam un cec”, adauga Ward.
Florești, Timișoara, Jimbolia
Caravana s-a oprit duminica la Timișoara, la o clinica pentru copii bolnavi de HIV/SIDA, iar luni la Jimbolia, la un Centru de zi pentru copii. Principalii sponsori ai acestei curse caritabile au fost LNM Holding – al doilea grup ca marime din industria mondiala a siderurgiei, care a investit sume considerabile în Europa Centrala și de Est – și compania farmaceutica AstraZeneca.
Crina Calek
Clujeanul