Turismul rural in Romania

Apropo.ro / 16.09.2005, 14:55
Turismul rural in Romania
Daca cineva intreaba de ce turism rural in Romania, raspunsul poate veni foarte rapid si foarte usor. Doua sunt elementele esentiale care au determinat dezvoltarea acestei forme de turism in ultimii ani in Romania: satul si natura. Satul inseamna civilizatia traditionala cu obiceiuri cunoscute de

Daca cineva intreaba de ce turism rural in Romania, raspunsul poate veni foarte rapid si foarte usor. Doua sunt elementele esentiale care au determinat dezvoltarea acestei forme de turism in ultimii ani in Romania: satul si natura.

Satul inseamna civilizatia traditionala cu obiceiuri cunoscute de generatii intregi, cu sarbatori stramosesti, inseamna atragerea oaspetului prin ineditul spectacolului, in care vechiul se imbina cu noul sau, altfel spus, traditionalul si modernul stau la aceeasi „masa”, inseamna arhitectura rurala.

Se poate vorbi de turism rural in toata Romania, dar cateva sunt zonele care se detaseaza fata de celelalte prin oferta lor mai mult decat generoasa.

1: Bran
Cand spui Bran, spui castelul ridicat in secolul al XIV-lea. Dar, sub aceasta denumire, sunt incluse mai multe sate dispuse pe circa 20 km lungime si 10 km latime, dintre care cele mai cunoscute, alaturi de Bran, sunt: Moieciu (cele doua localitati cu numele de Moieciu – de Sus, in apropierea versantului Bucegiului, respectiv de Jos); Pestera – satul aninat pe un picior de munte impreuna cu Magura si care te lasa sa vezi in voie culmile Muntilor Bucegi si lama de calcare a Pietrii Craiului; Sirnea, ascunsa parca intr-o vale calcaroasa ca de basm; Fundata, ale carei case sunt insirate pe mai multe dealuri, la distanta intre ele.

2: Sibiu
Sibiul inseamna in primul rand Marginimea. Incepand cu Saliste, un fel de „capitala” a zonei si continuand cu Sibielul (muzeul cu icoane pe sticla din sat este recunoscut in lume), Tilisca, Rod, Jina, Poiana Sibiului sau Rasinari (sat in care s-au nascut mari personalitati culturale romanesti), regiunea te impresioneaza prin portul popular, vorba oamenilor si aspectul satului.Valea Ariesului, in judetul Alba, in sudul Muntilor Apuseni, te ajuta sa patrunzi intr-una dintre cele mai interesante „tari”, asa cum sunt denumite chiar de locuitori: Tara Motilor. O zona bogata, in primul rand, prin felul oamenilor de a fi si, in al doilea rand, prin natura mai mult decat generoasa. Astfel, o vacanta la Arieseni, Avram Iancu, Horea, Scarisoara sau Vidra te ajuta sa intalnesti istoria acestor locuri si oameni (biserici de lemn, gospodarii traditionale, monumente inchinate marilor momente), dar si una dintre cele mai interesante regiuni carstice din Romania: Ghetarul de la Scarisoara, Pestera lui Ionete, cheile Ordancusii, defileul Ariesului etc.

3: Maramures
Maramuresul inseamna, in primul rand, apa. De-a lungul ei, Valea Marei, a Cosaului, a Izei sau Vaserul, au aparut si crescut satele, ascunzandu-se parca de puterea muntilor la poalele carora s-au ridicat (mai ales muntii Rodnei, dar si ai Maramuresului). Este greu sa te opresti la cateva dintre ele, pentru ca istoria si cultura sunt atat de puternic impregnate in lemnul cu care au fost ridicate bisericile incat este dificil sa decizi: Surdesti cu cea mai inalta biserica in lemn; Barsana cu unul dintre cele mai interesante complexe monahale ridicat exclusiv in lemn; Ieud sau Bogdan Voda cu una dintre cele mai vechi biserici in lemn; Rogoz si Rozavlea ale caror biserici sunt incluse in lista patrimoniului mondial UNESCO. Si, la toate acestea, se adauga unul dintre cele mai interesante monumente funerare pe plan mondial: cimitirul din Sapanta. Un cimitir al crucilor albastre cu rosu, galben, auriu si alb, in care poezia populara incearca sa descrie, in cateva randuri, numai tristetea despartirii bruste de un semen iubit sau a unui obicei mai putin vrednic de lauda

4: Bucovina
Cand spui Bucovina te gandesti la lemn si la manastirile ale caror biserici sunt pictate la exterior. Strecurandu-se pana in apropierea bisericilor, pentru a auzi mai bine sunetul clopotelor care cheama la reculegere si bataile toacei, pensiunile din zona stiu sa exploateze mai bine decat oriunde in alta parte frumusetea peisajului si libertatea naturii. Vama, Vatra Moldovitei, Marginea, Solca, Putna sunt numai o parte dintre satele in care poti sa stai in curtea gospodariei si sa privesti spre monumente de o inestimabila valoare.

5: Harghita
Tinut intre munti, polul frigului in tara noastra, dar care te surprinde cu ospitalitatea omului care te gazduieste. Pe malul lacului, la Zetea sau in apropierea muntilor Hasmas, spre Lacul Rosu, in apropierea lacului Sfanta Ana – singurul lac intr-un con vulcanic in Romania – sau in zona Izvoru Muresului, te poti gazdui si descoperi o lume arhaica, dar care stie sa deschida usa modernului si oaspetului.

Alte zone interesante pentru turismul rural

6: zona Neamt-ului (care se suprapune peste minunatele manastiri din judet);
7: Delta Dunarii (unde uiti sa mergi cu masina si inveti sa folosesti vaslele pentru a te deplasa);
8: Arges-ul cu satele montane din nordul judetului si salbaticia muntelui);
9: nordul Olteniei (care, precum Neamt-ul, se suprapune peste o regiune plina de spiritualitate ortodoxa).

Sfaturi practice

1. Cazarea se poate face in pensiuni clasificate in concordanta cu legislatia nationala, de la o floare la cinci flori.
2. In proportie covarsitoare, alimentele sunt de provenienta proprie (lapte, branza, oua, carne, vin sau tuica, apa curata de izvor). Acest lucru nu inseamna ca cine doreste nu poate sa beneficieze de orice produs „modern”, incepand cu bauturile racoritoare si terminand cu specialitati internationale.
3. Toate pensiunile clasificate au o placuta de identificare, pe care este trecut numarul de flori si numele pensiunii.
4. Zonele in care sunt pensiuni turistice multe prezinta la intrarea in localitati o floare stilizata.
5. In multe localitati cu pensiuni turistice s-au organizat puncte de informare turistica, la care puteti beneficia gratuit de informatii privind posibilitatile de cazare din zona.
6. Pentru informatii suplimentare privind turismul rural www.antrec.ro