Tura de noapte crește riscul cancerului la sân, la femei, cu 40%
Daily Mail a publicat un studiu realizat de Societatea Daneză pentru Cancer în care s-a descoperit că femeile care lucrează în schimbul 3, cel puțin de 3 ori pe săptămână, sunt cu 40% mai predispuse unui cancer la sân decât cele care lucrează în schimburile 1 sau 2.
Cercetătorii zic că expunerea prelungită și constantă la lumină, pe timp de noapte, inhibă producția de melatonină, care este produsă natural de glanda pienală a creierului, de obicei între orele 21:00 și 08:00.
Studiul sugerează că nivelurile scăzute de melatonină pot favoriza creșterea tumorilor.
Aceste cercetări au fost efectuate pe 18.500 de femei care au lucrat pentru armata daneză între anii 1964 și 1999 și 210 femei din totalul de 218 diagnosticate cu cancer la sân diagnosticate între anii 1990 și 2002, au putut fi contactate de cercetători, ele fiind încă în viață în anii 2005-2006.
Evoluția acestor femei a fost comparată cu cea a 899 de femei de aceași vârstă, care au lucrat tot pentru armată, dar care nu au dezvoltat cancer de sân, ele completând mai multe chestionare referitoare la stilul lor de viață.
Femeile care au lucrat de cel puțin 3 ori pe săptămână ture de noapte, pe o perioadă de minim 6 ani, au fost de două ori mai susceptibile să dezvolte cancer, astfel apărând corelația dintre cancerul la sân cu turele de noapte.
„Este posibil ca schimburile de noapte să nu fie singura cauză (…), femeile ar trebui să renunțe la alcool, să facă regulat exerciții fizice și să mențină o dietă sănătoasă pentru a reduce riscul de cancer de sân„, afirmă dr. Rachel Craig, de la centrul Breakthrough de cercetare în domeniul cancerului.