Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Filmului European va avea loc anul acesta în București și în mai multe orașe din țară, deschiderea fiind programată pentru data de 7 mai.
Cel mai important eveniment cinematografic al lunii mai este organizat de
Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor, centrelor culturale ale țărilor europene și al Uniunii Cineaștilor din România.
La ediția din acest an vor fi proiectate peste 40 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animație) din 25 de țări. Conform tradiției, proiecțiile vor fi însoțite de discuții despre filme, în prezența producătorilor, regizorilor, actorilor sau a unor critici de film. Precedenta ediție a adus în sălile cinematografelor Studio (Uniunea Cineaștilor din România) și Elvire Popesco (Institutul Francez) un număr de aproximativ de 8.000 de spectatori.
„Ediția de anul trecut, aplaudată îndelung de cinefilii români care au umplut sălile cinematografelor, ne obligă să păstrăm același nivel înalt, atât în privința selecției filmelor, cât și în ceea ce privește evenimentele conexe. Dorim să oferim publicului o întâlnire consistentă cu cinematografia europeană”, a declarat Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român.
Proiecțiile din București vor avea loc la Cinema Pro, Cinema Studio și Cinema „Elvira Popescu”. Ca și anul trecut, accesul la proiecții va fi liber. La Gala de deschidere accesul se va face pe bază de invitație.
Organizatorii își vor ține promisiunea formulată la ediția precedentă: adăugarea pe harta Festivalului a unor orașe noi, unde, cu sprijinul partenerilor locali, se vor organiza proiecții ale filmelor de la FFE.
Ambasadorul onorific al celei de-a 19-a ediții a Festivalului Filmului European este Tudor Giurgiu, al cărui nou film, „De ce eu?”, a avut premiera în această săptămână. În clipul de prezentare al festivalului, Tudor Giurgiu va propune, conform tradiției, o viziune personală asupra a ceea ce înseamnă cinematografia europeană în contextul actual.