Cunoscutul cantautor si actor de teatru Tudor Gheorghe ne pregateste pentru aceasta toamna un eveniment cu o certa valoare culturala, este vorba de turneul national ce va prezenta publicului spectator concertul „Al 4-lea Anotimp (Vara – Simfonic)”.
Acest turneu vine sa incheie ciclul de concerte de mare succes, dedicate anotimpurilor. Este a treia aparitie scenica in acest an a prolificului artist.
Si la acest eveniment si-a adus o importanta contributie dirijorul si orchestratorul „Anotimpurilor” de pana acum, Marius Hristescu.
Va fi un regal al muzicii si al poeziei, apogeul unui ciclu de concerte dedicate.
Din 1969, anul primului recital si pana in 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai putin de 22 spectacole-recital de muzica si poezie
Începind cu 1996 a lansat un adevarat program cultural, intitulat „Tudore,deschide poarta!”, care contine sapte noi recitaluri, sase dintre ele fiind deja prezentate publicului, iar cel de al saptelea aflandu-se in lucru. Primul dintre aceste recitaluri – „Reintoarcerea”, a fost înregistrat în vederea realizarii primului CD Tudor Gheorghe, aparut la 1 iunie 1999
Succesul, cariera si evolutia lui Tudor Gheorghe pot parea „venite de la sine”, dar în spatele uriasului succes se gasesc ani de munca înversunata, de studiu intens si de multe oprelisti si nevoi.
Avand nenumarate probleme – adevarate ciocniri – cu organele de represiune din perioada comunista, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis aparitia in public pentru aproape zece ani, pina la Revolutia din 89.
I-au fost cenzurate, totodata, spectacolele, represiunea culminînd in anul 1979, cînd spectacolul ” Pe-un franc, poet” pe versuri de I.L.Caragiale a fost oprit imediat dupa premiera.
Astazi Tudor Gheorghe îsi continua neobosit cariera începuta in 1966, sustinand în continuare recitaluri ce fac sali pline atat in tara cat si strainatate.
Marturii
Eugen Barbu (1971)
„De fiecare data cind il ascult – si asta se intimpla des- Tudor Gheorghe imi confirma banuiala ca poezia romanesca – populara si culta – poate misca muntii.(…) Problema mea, inhalind prin toti porii melodia fiintei sale, este cum sa-mi stapinesc o lacrima de dragoste, admiratie si mindrie ca poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, imi e mai usor sa-l pup.”
Marin Sorescu (1988)
„Tudor Gheorghe are o memorie fenomenala si asta explica cum a putul sa îndeplineasca raptul fara a trezi banuieli, pentru ca atat cat îi stim, batrînii lautari cad la banuiala cand sunt fotografiati pe hartie. Într-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutremuratoare a „Mioritei” si niste cintece haiducesti cum nu mai aflasem(…) Scriu cu toata raspunderea ca de la Maria Tanase nu am avut o personalitate mai puternica în ce priveste comorile noastre folclorice ca acest tanar si neîntrecut actor din Craiova.”
Memento Music