EmotionSense colectează informații legate de locul în care ești, cât de zgomotos este mediul și cu cine comunici. Apoi, combină aceste date cu raportul propriu al utilizatorului cu privire la starea de spirit.
Aplicația este parte a unui proiect care vizează modul în care telefoanele mobile pot fi folosite pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea.
Aplicații care urmăresc starea de spirit există deja, dar echipa de la laboratorul de informatică de la Cambridge cred că aceasta este prima dată când datele introduse de utilizator și informații culese de telefon sunt combinate.
Când aplicația este deschisă pentru prima dată, un senzor care spune cercetătorilor ce moment al zilei este este deblocat. Aplicația petrece aproximativ o săptămână colectând date de la acest senzor și testând, indiferent de starea emoțională a utilizatorului. La sfârșitul acestei perioade, utilizatorul este rugat să completeze un scurt sondaj privind satisfacția de viață, care deschide un nou senzor, după aproximativ opt săptămâni.
Sistemul care permite utilizatorilor să introducă propriile date cu privire la modul în care se simt a fost proiectat de psihologi.
Aplicația este de așteptat să fie utilizată de medici ca un instrument terapeutic, precum și de către persoane fizice pentru a putea rezolva momentele în care sunt cei mai stresați, de exemplu.
Inițial, aplicația va fi disponibilă numai pentru telefoanele Android, dar echipa lucrează la o versiune și pentru alte smartphonuri.