Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer a fost lansat și își propune recuperarea producţiei culturale queer din ultimii 20 de ani

16 04. 2021, 15:08

Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?], un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, a fost lansat. Proiectul, un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură.

Proiectul, realizat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național al Literaturii Române și Centrul de Teatru Educațional Replika, propune de-a lungul anului 2021 o serie de evenimente menite a sublinia importanța culturii queer în ultimele decenii, dar și a încuraja producția culturală nouă prin expoziții, ateliere, tururi ghidate, spectacole de teatru și performance-uri, lecturi publice, petreceri și evenimente de networking. Activitățile publice vor fi dublate de o cercetare și arhivare digitală a artefactelor culturale produse de artiști și artiste queer din 2001 până astăzi.

Lansarea proiectului are loc la 20 de ani de la abrogarea articolului 200 din Codul Penal, un moment esențial în istoria recentă a României: dezincriminarea relațiilor dintre persoanele de același sex, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.

Primul pas în procesul de a crea un muzeu al culturii queer este Manifestul Triumf Amiria, lansat vineri pe site-ul www.triumfamiria.ro, care nu trasează granițe pentru cultura queer din România, ci miriade de posibilități. TRIUMF AMIRIA vine astfel ca o punte între trecut și viitor, care vrea să recupereze istoria comunității queer și să propună spre discuție cât mai multe direcții pentru construirea unui viitor cultural, fluid, autentic, plin de emoții și de umor, cu aportul comunității, se arată în comunicat.

Ce înseamnă neobișnuitul nume al muzeului dedicat culturii queer

O explicație a numelui neobișnuit al muzeului este oferită de Mihaela Cîrjan, coordonatoarea muzeului: „Un nume autentic queer apărut în laboratoarele colectivului artistic Apparatus 22, TRIUMF AMIRIA face aluzie la sentimentul de mândrie, acel pride pe care comunitățile queer din întreaga lume îl sărbătoresc anual, dar încapsulează o viziune mai largă privind rolul unui muzeu queer. A-mi-ri-a pentru că înzecit tinde spre infinit, spre utopie. Recuperăm miria de la acel mýrioi de origine greacă folosit în secolele XVIII și XIX (lăsat ulterior în uitare) ca prefix decimal în sistemul metric pentru a simboliza zece mii. Un gest necesar pentru a reprezenta identitățile noastre queer, fluide, multiplicate de zece mii de ori și de zece ori pe-atât într-o lume ideală în care queer permite spațiu pentru noi toți, în virtutea umanității noastre”.

Secțiunea de arte vizuale este cea care dă startul programului cultural, cu vernisajul expoziției „SIMȚI – ALUNECI – CÂNȚI. DE LA O SCENĂ LA ALTA”, care va avea loc la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) în data de 13 mai și va cuprinde lucrări de la peste 30 de artiști. Programul de literatură va cuprinde, la final de primăvară și pe perioada verii, o serie de ateliere de scriere creativă susținute de Adrian Schiop, autorul romanelor „Soldații. Poveste din Ferentari” și „Să ne fie la toți la fel de rău”, dar și ateliere de traduceri queer cu traducătoarea Laura Sandu și profesoara Ruxandra Vișan, precum și dezbateri și o seară de open mic în aer liber, toate cu tematică queer.

Secțiunea de arte performative va aduce publicului un festival de teatru cu opt spectacole queer, dintre care o premieră, produsă în urma unor workshop-uri care vor avea loc în timpul verii. În perioada iunie-iulie vor avea loc și două ateliere de spoken word și poezie, la finalul cărora celor două grupe se vor reuni pentru un performance.

Evenimentele vor avea loc într-un stil hibrid, online sau offline, în funcție de evoluția pandemiei și de restricțiile oficiale în vigoare. 

Proiectul va avea loc până în martie 2022. Bugetul total al proiectului este 1.057.556 lei, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 951.800 lei. Proiect este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, al Ministerului Culturii.

CITEȘTE ȘI: Marvel Comics dezvăluie un nou erou gay “Captain America”

Rotten Tomatoes: Topul celor mai bune filme din 2020. Ce peliculă conduce în preferințele criticilor

Foto: Mihai Neagu