Te scoate din monotonie, îţi încarcă bateriile cu bună-dispoziţie sau te provoacă să vezi defectele lumii în care te învârţi zi de zi. Râsul are efecte surprinzătoare şi garantate, mai ales când e servit în doze mici timp de două seri consecutive. Pe 1 şi 2 februarie, scurtmetrajele ironice, hilare sau absurde premiate de festivalurile de film din toată lumea vin la Weekendul Comediei Scurte ShortsUP, un eveniment ce sărbătoreşte umorul de calitate.
Cât de departe poţi merge pentru a te face remarcat? E întrebarea de la care pornesc scurtmetrajele prezentate în premieră pe ţară la ShortsUP, după ce au străbătut circuitul festivalier şi au câştigat aplauzele şi simpatia juriilor internaţionale. Filmele aduc la un loc trei viziuni diferite asupra unui univers în care e tot mai greu să fii tu însuţi. Când imaginea contează mai mult decât orice altceva, rişti să te iei prea în serios, ca multe din personajele de la Weekendul Comediei Scurte.
Exploziv şi neaşteptat, filmul Nu mă uita (r. Canada, 2013) regizat de Jean‐François Asselin a fost descris de publicaţia The Huffington Post ca ”unul dintre cele mai amuzante şi vii lucruri văzute vreodată. Grafic, subtil şi extrem de curajos. Un comentariu pertinent la adresa culturii social media de azi, subînţeles dintr-o poveste la care râzi incontrolabil”. În ficţiunea canadiană cu grad ridicat de tragi-comic, Mathieu, un tânăr obsedat de propria persoană, ar merge până în pânzele albe pentru a se face observat. E o chestiune de supravieţuire: exişti pentru tine doar dacă devii memorabil pentru alţii. TRAILERul filmului.
Cea mai bună comedie la L.A ShortFest 2013, Am depăşit recordul (r. Ryan Velásquez, SUA, 2012), e un scurtmetraj sensibil şi amuzant despre autocunoaştere. În cele două săptămâni rămase până la aniversarea vârstei de 12 ani, Jonathan Woodbridge are o misiune dificilă: trebuie să-şi impresioneze familia. Dar cum poate face asta când e înconjurat doar de genii? Depăşirea unui record mondial pare să fie singura soluţie.
Dictatorul (r. Andreas Henn, Germania, 2013), comedia nemţească selectată în peste 13 festivaluri internaţionale şi distinsă cu premiul publicului la Palm Springs International ShortFest şi Aspen Shortsfest va fi văzută pentru prima dată de publicul românesc sâmbătă, pe 1 februarie. În Iugoslavia anilor 1942, în plin război, Nicola, un proiecţionist sârb, decide să renunţe la armele clasice de luptă în favoarea unora neconvenţionale, ca rolele de film dintr-un cinematograf. Un scurtmetraj în care umorul autentic însufleţeşte realitatea istorică.
Weekendul Comediei Scurte are loc sâmbăta, 1 februarie şi duminică, 2 februarie la Cinema Patria şi prezintă două programe diferite cu filme ce vorbesc despre căutarea propriei identităţi în spaţii culturale diverse.
Programul de filme va fi completat de expoziţia de artă vizuală Imbold Pop-Up Gallery, un proiect curatorial creat de Imbold, Galeria special pentru spectatorii ShortsUP. Treisprezece artişti urbani avangardişti s-au inspirat din frământările egocentriste ale lumii de azi pentru a realiza o serie de lucrări originale pe pânză, print sau chiar metal. Printre aceştia se numără Pisica Pătrată, Matei Branea, Ioana Şopov, Mădălina Andronic şi Loreta Isac.
Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achiziţionate în avans prin MyTicket şi Eventim la preţul de 25 de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament), sau la faţa locului (Cinema Patria) la preţul de 35 de lei pe seară. Detalii pe www.shortsup.ro.
ShortsUP face selecţii cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficţiuni, animaţii, documentare sau filme scurte experimentale. Organizate iniţial lunar, evenimentele ShortsUP au devenit sezoniere începând cu 2013. Fiecare anotimp înseamnă un nou eveniment ShortsUP, aşa că Weekendul Comediei Scurte propune o infuzie serioasă de râs pentru a combate apatia tipică finalului de iarnă.