Trei… extreme

19 09. 2005, 11:28
Septembrie. Care va sa zica toamna. Care va sa zica avalanșa de filme. Unele merita un articolaș pe larg, altele merita ignorate de-a binelea. Ma rog, nu toate... Dovada stau cele trei de care vorbim mai jos. "The Island", sau, daca preferați, "Insula", este un


Septembrie. Care va sa zica toamna. Care va sa zica avalanșa de filme. Unele merita un articolaș pe larg, altele merita ignorate de-a binelea. Ma rog, nu toate… Dovada stau cele trei de care vorbim mai jos.

„The Island”, sau, daca preferați, „Insula”, este un Michael Bay mai puțin ofensator decat precedentele, adica relativ vizionabil. Poate îi priește omului desparțirea de uber-producatorul Bruckheimer… În fine, de data asta Bay monteaza mai puțin isteric și încearca sa ne asalteze și creierele, nu numai urechile – cel puțin pe jumatate reușește, ceea ce-i mare lucru. Subiectul, deși împachetat SF, e hiper actual (clone, chestii, trestii) iar atunci cand nu pune în scena urmariri obositor de spectaculoase, regizorul ciordește mai mult sau mai puțin inspirat (zic eu) din „TXH 1138”, „Logan’s Run” sau (zic avocații) relativ obscurul „The Clonus Horror” și traiește cu impresia ca Ewan McGregor poate sa joace. Concluzia – unul din filmele pentru care s-a inventat termenul „guilty pleasure”.

„L’enquete corse”, sau, daca preferați, „Filiera corsicana”, este o comedie la care se rade mai mult din reflex – duo-ul Reno/Clavier vine din „Vizitatorii” via „Operațiunea Corned Beef”, iar regizorul Alain Berberian exact pe asta mizeaza. Clavier este co-scenarist, ceea ce explica de ce apare aproape în fiecare cadru, iar Reno e nițel pe pilot automat, ceea ce e OK, pentru ca ne place oricum. Cei mai simpatici (și deopotriva șifonați) sunt baștinașii, de care filmul face o bașcalie imensa, fara cine știe ce bun gust, dar cu aplicație.

„Bewitched”, sau, daca preferați, „Ce vraji a mai facut nevasta mea?”, este (înca) o nefericita transpunere pe marele ecran a unui serial TV. Nicole K. ar putea ucide un diabetic din priviri, Will Ferrell se/ne plictisește conștiincios, iar unica idée mai acatarii (serialul original e „re-machiat” în serialul din film) devine indigesta la minutul 5. Sincer sa fiu, nu-mi pot explica pornirea sinucigaș/masochista datorita careia am intrat la un film pe genericul caruia sta scris „directed by Nora Ephron”. Regret fapta ce-am comis – promit sa nu se mai repete.

Andrei Cretulescu