Mulți dintre noi bem zilnic cafea, iar unele persoane sunt dependente. Puțini sunt, însă, cei care se gândesc la riscurile consumului excesiv, orbirea fiind unul dintre acestea.
Cafeaua crește riscul apariției bolilor de vedere dacă este consumată zilnic în cantități mai mari decât încape în trei cești, conform unor studii realizate în SUA. Riscul este foarte ridicat în cazul celor care o beau excesiv, dar chiar și cantitățile mai mici, consumate zilnic, pot duce la apariția unor boli ale vederii, în special la glaucom. Studiul la care face referire publicația britanică Daily Mail a apărut în jurnalul de specialitate „Investigații Oftalmologice și Știința Vederii”.
Glaucomul apare când este lezat nervul optic, iar cafeaua îngreunează circulația spre nervul care face conexiunea ochilor cu creierul. Cercetătorii evidențiază că ingredientele unei cafele pot duce la creșterea presiunii din interiorul globului ocular, provocând apariția deficiențelor de vedere.
Cafeaua consumată excesiv poate duce la orbire
Cu toate acestea, nu au fost identificate astfel de efecte și în cazul altor băuturi cu cafeină. Prin urmare, ceaiurile, cola și ciocolata nu sunt dăunătoare vederii.
Alte studii legate de acest subiect au demonstrat că populația scandinavă este cea mai predispusă la apariția glaucomului.
Cafeaua are, însă, și beneficii, într-un studiu publicat la începutul anului în Jurnalul de Medicină din New England fiind mentionat că patru spre cinci cești cu cafea consumate zilnic pot reduce riscul apariției unor boli de inimă și diabet, printre altele.