Montaniarzii pot parcurge trasee de pâna la 50 de kilometri în munții Calimani și Gurghiului, la cea de-a doua ediție a turei de performanța „Pe urmele vrajitoarei din Funtunele”, inspirata dintr-un roman al lui Wass Albert, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Tura, inspirata din cartea „Lânga Scaunul Domnului”, este organizata de Asociația turistica Perpetuum Mobile din Târgu Mureș. Ea cuprinde trasee de 30 de kilometri, de la Rastolița – Malul Mureșului pâna pe Vârful Scaunului Domnului, precum și de 30 kilometri sau de 50 de kilometri, pâna la diferențe de nivel de 718, respectiv 1.367 de kilometri.
Scopul este de a face cunoscute frumusețile munților Calimani și Gurghiu, iar participanții trebuie sa aiba condiție fizica buna și cunoștințe de orientare turistica, pentru ca traseele parcurg poteci în paduri, poieni foarte lungi, iar condițiile meteorologice pot crea probleme.
Traseul Vârful Scaunul Domnului se desfașoara între locul de campare Rastolița, Valea Vișa, Poiana Compii, Plaiul Stegii, Poiana de Mijloc și Valea Galoaia, cu întoarcere în Rastolița.
Celalalt traseu de 30 de kilometri strabate Rastolița – Stânca Listeș – Poiana Borta – Poiana Belciu – Vârful Selesteteu – Poiana Iod – Poiana Rusu – Valea Iod și se întoarce în Rastolița la locul de campare.
Cel mai greu dintre trasee, de 50 de kilometri, trece prin Rastolița – Stânca Listeș – Poiana Borta – Poiana Belciu – Valea Ciba Mare – Valea Salardului – Poiana Moița – Vârful Seleșteteu – Poiana Iod – Poiana Rusu – Valea Iod.
Plecarile în aceste ture de performanța de câte zece sau 14 ore au loc de la orele 6.00 și 7.00 dimineața, taxele de înscriere fiind de patru euro de persoana sau 15 lei noi (150.000 de lei vechi). Cei care vor reuși sa parcurga traseele vor primi câte o diploma de participare și o insigna de la organizatori.
Asociația a transmis care sunt posibilitațile de transport și prețurile estimative în campingurile de la Rastolița sau în case particulare ori pensiuni, însa atrage atenția ca fiecare concurent participa pe propria raspundere, în caz de accident organizatorii neasumându-și responsabilitatea sub nici o forma legala.
La prima ediție a turei de performanța, desfașurata anul trecut, participanții au asistat în final la „arderea” vrajitoarei Nuța, personajul principal din cartea lui Wass Albert.
Acest scriitor, nascut în 1908 în județul Cluj, a publicat volume de versuri, nuvele, romane, interviuri, tema predominanta fiind Ardealul și apartenența acestuia la Ungaria. În 1946 a fost declarat criminal de razboi, pentru ca ar fi instigat la uciderea unor sateni români, imediat dupa ocuparea Ardealului de Nord de catre horthyști. Wass a scapat de executarea sentinței – condamnare la moarte – fugind din România.
Mediafax