Nu este prima dată când călătoria dumneavoastră cu tramvaiul este însoţită de o porţie de cultură (să nu uităm spectacolul realizat de Gavril Pinte şi plimbat pe linia lui 32, “Un tramvai numit Popescu”). Dar trupa Ilotopie este una dintre cele mai incitante şi celebre din Europa în acest gen de spectacol interactiv.
Formată în anii 1980 în Camargue, între spaţii sălbatice şi zone industriale, trupa Ilotopie este o companie specializată în acţiuni de “dezordine artistică” menite să revalorizeze spaţiul public. Compania reuneşte, în jurul Centrului Citron Jaune pe care l-a înfiinţat în sudul Franţei, creatori, actori, sculptori, dansatori, muzicieni, inventatori, scenografi şi cercetători în domeniul artistic şi social.
Dacă în urmă cu un an, artiştii francezi invitaţi la festivalul de teatru stradal “Apă Aer Foc”, organizat tot de ICR, propuneau o alegorie pe oglinda lacului din Parcul Tineretului, cadrul utopiei urbane semnate de Ilotopie va fi acum carosabilul, iar publicul va fi un public călător.
Timp de cinci zile, rutina unei deplasări prin oraş va fi înlocuită, pentru pasagerii a trei autobuze din Bucureşti, de o experienţă artistică inedită. Un Arboribuz, un High-Life Buz şi un Bizarbuz vor presta, pentru bucureşteni, un serviciu surpriză: transportul ieşit din comun. Nu ştim care sunt traseele acestor autovehicule teatrale, artiştii mizând pe reacţiile unui public luat prin surprindere. Oricare autobuz, care circulă prin zonele centrale vă poate transporta la un spectacol de teatru.
“Trei autobuze fantastice se vor plimba prin Bucureşti timp de cinci zile, ducând la bord utopii, vise şi călători gata să le guste. Noile mijloace de transport circulă pe rute obişnuite, dar propun experienţe insolite. Vor putea fi întâlnite în trafic, în fiecare zi pe altă linie RATB, la intersecţia dintre real şi imaginar. Călătorii sunt rugaţi să nu taxeze biletul la urcarea în autobuz, să nu se îndoiască de visele lor şi, mai ales, să se ţină bine de barele de susţinere pentru a nu aluneca în alte lumi.” – descrie propunerea Ilotopie, Mihaela Neţoiu, coordonatoarea proiectului.