Investitorii au plasat peste 1,1 mld. euro (3,9 mld. lei) in cadrul ofertei publice initiale de vanzare de actiuni a Transgaz Medias (TGN), aceasta fiind cea mai mare subscriere din istoria Bursei de Valori Bucuresti si a Romaniei.
Suma aruncata in joc de investitori in cadrul ofertei Transgaz indica interesul in crestere al investitorilor locali si straini pentru piata romaneasca de capital si, in special, pentru noii emitenti, dar si disponibilitatile ridicate pe care acestia le pot mobiliza pentru astfel de operatiuni.
Practic, nivelul de peste 1,1 mld. euro al subscrierilor la Transgaz reprezinta de doua ori mai mult decat suma incasata de statul roman din vanzarea Petrom si aproape un sfert din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni derulate pe Bursa in acest an.
Gradul de suprasubscriere al ofertei, de peste 17 ori, reprezinta de asemenea un record pentru Bursa romaneasca, la fel ca si numarul de investitori, care se apropie de 11.000 potrivit intermediarilor ofertei. Pe Bursa exista in medie 10.000 de conturi active din care se realizeaza lunar tranzactii de cumparare.
Interesul ridicat pentru actiunile Transgaz este un semnal bun si pentru piata, intrucat vine dupa o perioada de aproape patru luni de corectii pe Bursa si de agitatie pe pietele internationale de capital. O explicatie este si caracterul defensiv al actiunilor companiilor de utilitati, categorie din care face parte Transgaz, investitorii cautand aceste actiuni pentru stabilitatea lor in momente de volatilitate ridicata pe pietele de capital.
Gradul final de suprasubscriere ar putea fi si mai mare, in conditiile in care foarte multi investitori au depus ordinele de subscriere in ultima zi a ofertei, astfel ca intermediarii, Raiffeisen Capital&Investment si Intercapital Invest, vor finaliza introducerea ordinelor in sistem abia astazi, urmand sa anunte diseara rezultatele finale ale ofertei.
"Suprasubscrierea va fi in mod cert de cateva ori mai mare, putandu-se apropia de 30 de ori pe transa investitorilor mari", a declarat pentru ZF Laurentiu Ciocarlan, directorul departamentului de piete primare din cadrul Raiffeisen Capital&Investment.
Transa investitorilor mari, care reprezinta 60% din valoarea totala a ofertei, a fost suprasubscrisa de peste 24 de ori, potrivit datelor disponibile la sfarsitul zilei de vineri, cea mai mare parte a subscrierilor de pe aceasta transa fiind inregistrate in ultima zi. Astfel, investitorii mari, cu subscrieri de peste 500.000 de lei (143.000 de euro) au introdus ordine de subscriere pentru actiuni in valoare de peste 940 mil. euro, fata de actiunile oferite, in valoare de 38,7 mil. euro.
Pe transa mare fusesera inregistrate vineri pana la inchiderea sistemului Bursei 241 de ordine de subscriere, valoarea medie a unui ordin fiind de 3,9 mil. euro. Au existat insa ordine in valoare de 38 mil. euro pentru intreaga transa, unul dintre ele venind din partea SIF Oltenia (SIF5). SIF Transilvania (SIF3) a subscris actiuni in valoare de circa 28 mil. euro, iar SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) au subscris sub 10 mil. euro.
Gradul ridicat de suprasubscriere pe aceasta transa se explica insa si prin faptul ca investitorii institutionali au putut subscrie pe baza unei scrisori de garantie din partea custozilor, fara a fi nevoie sa vireze banii in cont, ca in cazul investitorilor individuali.
Pe transa investitorilor mici, cu subscrieri intre 2.000 si 500.000 de lei, gradul de suprasubscriere era vineri de 6,7 ori, fiind inregistrate aproape 8.000 de ordine de subscriere pentru actiuni in valoare de 175 mil. euro. Si pe aceasta transa gradul de suprasubscriere final va fi mai mare, in conditiile in care ar mai fi de introdus in sistem circa 2.000 de ordine de subscriere.
"Cel mai important aspect al acestei oferte, lasand la o parte nivelul subscrierilor, este in opinia mea participarea masiva a micilor investitori. Faptul ca cel putin vineri subscrierea medie pe transa mica a fost de circa 23.000 de euro indica interesul ridicat al micilor investitori pentru aceasta oferta", spune Ciocarlan.
"Interesul ridicat pentru oferta Transgaz este un semnal foarte bun pentru piata de capital si sper sa fie un exemplu bun pentru companiile care vor sa se listeze", a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, parte a grupului de distributie al ofertei Transgaz, alaturi de Raiffeisen Bank.
Tranzactiile din oferta Transgaz vor fi inregistrate pe Bursa in cadrul sedintei de marti, decontarea acestora urmand sa se realizeze de vineri. Dupa decontare, intermediarul are zece zile sa inapoieze surplusul de bani investitorilor, potrivit prospectului.
Oferta Transgaz este prima de pe Bursa in cadrul careia investitorii vor primi alaturi de actiuni si drepturi de alocare, care se vor tranzactiona pe Bursa pana la inregistrarea la Depozitarul Central a majorarii de capital. Drepturile de alocare, care ar putea intra la tranzactionare pe 19 decembrie, vor permite investitorilor sa-si valorifice actiunile primite in oferta mai repede decat in cazul ofertelor anterioare. Gradul ridicat de suprasubscriere ar putea face ca drepturile de alocare sa se tranzactioneze la un pret semnificativ mai ridicat decat pretul de vanzare din oferta.