Traficul de iluzii
de Nicoleta Medrea si Tiberiu Kiss
Majoritatea escrocilor descoperiți de polițiști sunt liberi și se ocupa, în continuare, de aceleași afaceri profitabile. Așa se întâmpla ca traficul de iluzii a ajuns sa fie catalogat drept „infracțiune cotidiana”. De la începutul anului și pâna în prezent, ofițerii Ministerului de Interne au avut în lucru peste 500 de dosare privind tot soiul de escrocherii, care de care mai bizare, atât ca mod de operare, cât și ca motivație. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca, în goana dupa un venit rapid, oamenii devin ușor țintele „magicienilor”.
Ghicitul
O metoda de a face bani este ghicitul. Experte sunt țigancile cu copii în brațe. Victimele sunt racolate în plina strada sau la domiciliu, țiganca încercând sa convinga gazda ca are pe capul ei un blestem. Daca victima accepta provocarea, ghicitoarea îi cere toți banii și valorile din casa, o fața de perna, un ac și ața. De fața cu „clientul”, piranda bolborosește câteva cuvinte, dupa care introduce toate bunurile victimei în lenjeria de pat. Țiganca coase fața de perna și cere femeii sa nu „desfaca lucrarea” decât a doua zi, la miezul nopții. Vraja se rupe abia a doua zi, când victima constata ca valorile s-au transformat în hârti și câteva pietre.
Cupidon
Ultima moda în materie de înșelaciune are la baza abilitațile sexuale ale femeii. Sub pretextul „dragostei la prima vedere”, doamnele arunca ochiade doritorilor de experiențe nefirești. Flirtul începe la un pahar de vin și se încheie, fie la domiciliul cuceritorului fie, în cel mai rau caz, într-o camera de motel. Cert este ca, dupa o noapte furtunoasa de amor, barbații se trezesc fara bani și lucrurile de valoare. În majoritatea cazurilor, victimele nu anunța poliția de teama ca nu cumva rudele sau aparținatorii sa afle ceva despre aceasta aventura. Barbații își cauta dreptate de unii singuri, ajungând, într-un final, pe patul de spital. Și asta pentru ca „femeia fatala” a fot protejata tot timpul de un handralau cu pumni de fier.
Cecuri fara acoperire
„În județul Hunedoara, cele mai frecvente escrocherii sunt prin cecuri fara acoperire”, spune colonelul Tomița Anucuța, adjunctul șefului IPJ Hunedoara. De curând, polițiștii deveni au prins doi infractori din Târgu Jiu, Violeta Litica și Ioan Cușlea, care au cumparat marfa de 155 de milioane de lei cu cecuri fara acoperire. Cei doi au convins un deven ca sunt afaceriști și au nevoie de un asociat. Pe numele acestuia au cumparat o firma și au luat un carnet de CEC-uri de la o banca. Marfa cumparata cu filele CEC fara acoperire au vândut-o la jumatate de preț și au spalat putina, lasându-l pe devean pe mâinile polițiștilor.
Alba-neagra
În urma cu câteva luni, polițiștii feroviari din Simeria au reținut trei tineri care înșelau calatorii la alba-neagra. Costica Petruse, Florin Vidican,, ambii din Arad, și Sorin Bustan, din Brad, își cautau victimele în trenuri, dintre calatorii straini sau cetațenii români cu bani. În ziua în care au fost reținuți, cei trei au ochit-o pe Ileana C., din Deva. Au lasat-o sa câștige de doua ori, 50 și 100 de marci germane. A treia oara, tânara a pierdut cele 150 de marci și înca 100 de dolari.