Traficul aerian deasupra Europei a fost cuprins ieri de haos, ca urmare a deciziilor controlorilor de zbor de a intra în greva. Motivul grevei îl constituie proiectul Uniunii Europene de a pune spațiul aerian continental sub control internațional, relateaza BBC.
Conform estimarilor, aproape toate cursele de scurta distanța din Franța au fost afectate de acțiunea greviștilor, care a afectat de asemenea și Italia, Portugalia, Grecia și Ungaria, deși într-o masura mai mica.
Cei care trebuie sa calatoreasca în aceste zile cu avionul se vad confrunțați cu reale dificultați în a ajunge la destinația dorita, valul de greve cuprinzând și Grecia (greva generala în ziua de marți), precum și Spania (care are o greva programata pentru astazi).
Sindicatul controlorilor de zbor din Franța a avertizat ca este posibil ca acțiunile greviste sa nu se opreasca aici, daca Uniunea Europeana nu-și revizuiește planurile.
„Suntem gata de noi mișcari de protest, și atunci de ce sa nu trecem la acțiune în aceasta vara?” a declarat liderul sindicatului francez al controlorilor de zbor, Patrick Malandin.
Proiectul „Un Singur Cer” presupune înlocuirea delimitarii actuale a spațiului aerian în funcție de țari cu noi zone de control pe baza unor coridoare aeriene internaționale. Controlorii de zbor francezi se opun acestei inițiative, pe considerentul ca materializarea ei ar duce la scaderea standardelor de siguranța.
„Pentru noi, siguranța ramâne prioritatea absoluta,” a declarat Sophie Coppin, reprezentant al sindicatului mai sus menționat pentu BBC.
Greva controlorilor de zbor francezi era programata sa se desfașoare ieri între orele 0400 GMT-20,00GMT, iar colegii lor din Portugalia, Italia, Grecia și Ungaria urmau sa întrerupa lucrul timp de patru ore în dimineața zilei de ieri, cu începere de la ora 10,00 GMT.
Cursele pe distanțe lungi din Europa vor fi mai puțin afectate, multe zboruri ale diverselor companii aeriene programate pentru ziua de ieri fiind însa anulate.
Greva din Franța fusese programata suficient de devreme ieri pentru a evita perturbari majore ale orarului de zboruri de astazi.
Liniile aeriene își anulasera totuși cursele programate pentru ieri și astazi pe relația cu Spania, țara în care se desfașoara o greva generala, declanșata de sindicate ca reacție la proiectele de reforma ale guvernului cu privire la problema șomajului.
Aceasta este cea de-a patra greva generala de la prabușirea dictaturii Franco și reinstaurarea democrației în anul 1977.
Chiar și competițiile sportive sunt afectate de greva, mai precis Turul Cataluniei, cicliștii spanioli anunțând ca nu vor concura în etapa de astazi.
Pe lânga problema siguranței, controlorii de zbor mai sunt îngrijorați și de posibilitatea concedierilor și privatizarii, ca urmare a intrarii în vigoare a proiectului „Un Singur Cer”. Aceștia se împotrivesc introducerii unui sistem de licitații pentru contracte sau licențe de zbor.
Purtatori de cuvânt ai Comisiei Europene au declarat ca la mijloc este vorba de o neînțelegere, avertizând ca valul de greve risca sa cauzeze prejudicii companiilor aeriene europene care de-abia își revin de pe urma recesiunii economice.
„Nici ca se putea un moment mai prost pentru organizarea unei greve,” a apreciat Comisarul European pe probleme de transport Loyola de Palacio.
Comisia Europeana considera ca sistemul actual de rute aeriene costa Europa 5 miliarde de euro (4,7 miliarde de dolari) anual, suma care se regasește în consumul ridicat de combustibil, cheltuieli de personal mai mari și timpul pierdut de pasageri pentru transbordare.
Loredana Frațila-CristescuZIARUL FINANACIAR