Tradiții îngradite de Codul Rutier, în satele de m-te din Valea Jiului

26 12. 2006, 13:14
Pițaraii - vestitorii Nașterii Domnului, cei care, de sute de ani, vestesc Craciunul în satele de munte din Valea Jiului, au fost nevoiți sa plece pe jos sau cu mașini și autobuze, din cauza noului Cod Rutier, care interzice deplasarea cu


Pițaraii – vestitorii Nașterii Domnului, cei care, de sute de ani, vestesc Craciunul în satele de munte din Valea Jiului, au fost nevoiți sa plece pe jos sau cu mașini și autobuze, din cauza noului Cod Rutier, care interzice deplasarea cu caii pe un drum european, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Câteva zeci de colindatori, feciori și tineri, însoțiți de mai marii satelor, au plecat din comunitațile în care locuiesc, de la poalele muntelui, cu autobuzul și mașinile personale, spre primaria din Petroșani, acolo unde au colindat oficialitațile locale, pentru ca poliția rutiera nu le-a dat voie sa-și ia caii împodobiți de sarbatoare, așa cum faceau an de an, alterându-se astfel farmecul acestui obicei stravechi.

„Este pentru prima data când venim așa. Am urcat cu greu steagurile împodobite în autobuzul care ne-a lasat la câțiva metri de primarie, iar apoi am venit în ceata pe jos. Dar la noi tradiția spune ca trebuie sa iei calul și sa urci la toți cei din munte sa le spui ca a venit Craciunul. Din pacate, nu putem sa mergem anul acesta, ca nimeni nu a facut nimic pentru aceasta și vom urca pe jos”, au spus momârlanii.

Autoritațile locale au dat, la rândul lor, vina pe noul C od Rutier și au întâmpinat colindatorii în fața primariei, dupa ce aceștia au primit binecuvântarea preotului la biserica din celalalt capat al orașului.

„Nu putem sa îi lasam cu caii, pentru ca nu ne mai permite legea. Acum trebuie sa ne reorientam și sa-i aducem cu alte mijloace de transport”, a spus Carol Schreter, primarul municipiului Petroșani.

Pițaraii – vestitorii Nașterii Domnului – au venit la primarie purtând steagurile tradiționale împodobite cu ciucuri colorați, dar și steagul Uniunii Europene, alaturi de Tricolor, dar pentru prima data au luat autobuzul sau mașini mici.

Pițaraii sunt numai barbați, copii sau tineri aflați la vârsta adolescenței, organizați în cete. Îmbraca în haine populare se aduna în noaptea dinaintea Ajunului, împodobesc steaguri cu clopoței, naframe multicolore, ciucuri și coronițe de flori, dupa care le agața pe prajini de câțiva metri lungime. Odata terminat acest ritual, alaiul pornește la colindat pe la toate casele din sat pentru a face urari cu ocazia marii sarbatori a creștinatații, Nașterea Domnului.

Obiceiul s-a pastrat pâna în zilele noastre înca de pe vremea daco-romanilor, când la fel se împodobeau steaguri, iar gazdele primeau colindatorii cu strigate vesele în pragul casei.

Ziua colindului Pițarailor este considerata în comunitațile momârlanești „sarbatoarea tineretului din sat”, dar și cei batrâni gasesc pretexte sa colinde împreuna cu tinerii prin sat, așa încât sarbatoarea este traita de toți și chiar și cei care nu locuiesc tot timpul în sat, gasesc acest obiceiuri un bun motiv ca de Ajun sa fie acasa.

Mediafax